Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

„Volonterska školica“ u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji

carpe_crZa projekt „Volonterska školica“ udruga Carpe Diem dobila je 948.086,07 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je projektu čije je opći cilj doprinijeti povećanju društvenog i gospodarskog rasta te demokratskog razvoja u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji kroz jačanje partnerstva organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih ustanova u području volontiranja.

Školski kurikulum

– Specifičan cilj projekta je uključiti kvalitetne volonterske programe u školski kurikulum te potaknuti razvoj odgoja i obrazovanja za volontiranje na području obje navedene županije – ističe Antonija Vučić, voditeljica projekta.

Projekt traje 24 mjeseca – provedba je započela 1. lipnja 2017. godine, a projekt će trajati do 31. svibnja 2019., i to na  području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije.

Udruga Carpe Diem projekt će provoditi u suradnji s partnerima iz Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. To su: Agencija lokalne demokracije – ALD iz Siska, Gimnazija Karlovac, udruga Slobodna škola Plaški, Osnovna škola Grabrik iz Karlovca te  LAG Vallis Colapis iz Ozlja. U ovome projektu planirano je uključivanje 200-ak volontera kroz razne projektne aktivnosti.

VolonterKA

– Ako govorimo o području Karlovačke županije situacija se ne razlikuje previše od ostatka Hrvatske. Iako postoji veliki broj zainteresiranih građana za različite volonterske pozicije, i dalje oni ne uspijevaju pronaći put do organizatora volontiranja. To samo ukazuje na potrebu sustavnog informiranja i educiranja organizatora volontiranja, kao i samih građana o mogućnostima uključivanja u različite volonterske programe. Razvoj i unaprjeđenje menadžmenta volontera izuzetno je bitan segment u razvoju volonterstva uopće jer jedino na taj način možemo razvijati volonterstvo. Osim toga, obrazovne ustanove sve više uviđaju potrebu, ali i korisnost, razvoja volonterskih programa u školama u koje se uključuju učenici i nastavnici što će svakako doprinijeti razvoju volonterstva. Upravo školski volonterski klubovi su svojevrsni inkubatori budućih volontera – dodaje Vučić.

Trenutno se u bazi Lokalnog volonterskog centra VolonterKA nalazi 23 volontera.

– Uspoređujući kapacitete organizatora volontiranja za kvalitetno upravljanje volonterima, broj volontera je dovoljan, možda čak i prevelik. No, ako govorimo u kontekstu potreba naše lokalne zajednice taj broj je mali. Opet dolazimo do potrebe za edukacijom organizatora volontiranja za menadžment volontera. Ipak, broj volontera u Karlovačkoj županiji i gradu Karlovcu je puno veći jer ne nalaze se svi u bazi našeg volonterskog centra i često se potencijalni volonteri direktno javljaju organizatorima volontiranja – zadovoljno zaključuje Vučić.

Tea Vujić