Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Na valovima volonterstva

volonteri_crKao partneri u projektu “Na valovima volonterstva – infrastruktura za snažne i povezane zajednice”, kojeg provodi Volonterski centar Zagreb, u suradnji s Agencijom lokalne demokracije Sisak, Udrugom za promicanje informatike, kulture i suživota (Udruga IKS), ACT grupom, Mrežom udruga Zagor te Domom za starije osobe Centar, Hrvatska mreža volonterskih centara radit će zajednički na promociji volontiranja. Projekt odobren od strane Europske Unije, u potpunosti je financiran  iz Europskog socijalnog fonda i procijenjena mu je vrijednost 697.924,69 kuna.

Kroz aktivnosti koje razvijaju organizatori volontera i volonteri, uz promociju volontiranja, jačat će se i svijest građana o volontiranju. Provodit će se okupljanje volontera iz područja regije središnje Hrvatske, koji surađuju s navedenim partnerskim volonterskim centrima iz Zagreba, Petrinje, Siska, Zaboka i Čakovca.

Kako bi se ojačala infrastruktura za sustavan i održiv razvoj volontiranja u regiji središnje Hrvatske, projektom se prvenstveno nastoje razviti lokalni volonterski centri, stvoriti primjeri dobre prakse, što će biti veliki pomak u samoj povezanosti između volontera i organizatora volontera, uz pomoć on-line alata – „volonterska burza“ kako bi sama komunikacija bila znatno olakšana. Projekt se provodi kroz volonterske aktivnosti koje se temelje na edukacijama o menadžmentu volontera, kompetencijama stečenim volontiranjem te uključivanjem edukacije o kvalitetnom pružanju socijalnih usluga.

Uz podršku volonterskih centara, a u skladu s pružanjem socijalnih usluga, radit će se i na ostvarivanju pilot programa u pet javnih ustanova iz područja zdravstva i socijalne skrbi te će se održati pet volonterskih programa usklađenih sa Standardima kvalitete za volonterske programe.

Prezentacija u javnosti ostvarenih rezultata tijekom implementacije projekta je svakako bitna, a provodit će se putem medija i društvenih mreža, te putem komunikacije među samim volonterskim centrima. Radi boljeg shvaćanja samog projekta među ciljanim skupinama – volonterima i organizatorima volontera, izradit će se i distribuirati vodič za volontiranje te će se ustanoviti i  predstaviti  Standardi kvalitete za volonterske programe kao projektni rezultati – ističu u Hrvatskoj mreži volonterskih centara.