EHO, Nekategorizirano

Zaklada Sandra Stojić: Na nacionalnoj razini se financiraju samo udruge

U 2015. su sudjelovali u provedbi dva EU projekta
U 2015. su sudjelovali u provedbi dva EU projekta

Zaklada Sandra Stojić je zajedno s četiri organizacije kao partnerima provodila projekt Korak po korak do održivog razvoja Kutine, a vrijednost projekta bila je 197.000 kuna.

Ostvarili su sve definirane ciljeve projekta te veće vrijednosti od planiranih.

– Stvaranjem Strategije društvenog razvoja Grada Kutine uspjeli smo međusobnim partnerstvom i zajedničkim snagama pokrenuti društveni i gospodarski razvoj grada.

Edukacijskim radionicama koje smo proveli unutar ovog projekta doprinijeli smo jačanju OCD-a koje se više i kvalitetnije javljaju na raspisane natječaje – zadovoljna je Suzana Fehlen, voditeljica projekta istaknuvši kako su nastavili zajedničku suradnju s partnerima na projektu.

Aktivni volonteri

– I nakon završetka projekta nastavili smo s aktivnostima koje Zaklada kao organizator volontiranja nastavlja, odnosno s koordinacijom volontera unutar raspoloživih organizacijskih mogućnosti.

Volonteri Zaklade Sandra Stojić izuzetno su aktivni u lokalnoj zajednici. Naš volonter Josip Vidović dobio je Nagradu grada Kutine za volontiranje u lokalnoj zajednici i jedan je od tri nominirana volontera za dodjelu najvišeg priznanja za volontiranje u 2015. godini u RH, Volonteri uključeni u Mrežu mladih volontera pomažu i drugim OCD-a – nabraja Fehlen dodavši kao su upravo provedbom ovoga projekta stekli pozitivna iskustva koja će im, nadaju se, koristiti u apliciranju drugih sličnih projekata.

Nema mjesta za sve OCD-e

No, Fehlen nije mogla, a da se ne osvrne na problem i prepreku na koju nailaze u svom radu:

– Bez obzira na sve Strategije, Razvojne planove i Politike u kojima se polako usklađuje terminologija i gdje se kao organizacija civilnog društva ne podrazumijevaju samo udruge, još uvijek se u pojedinim ministarstvima raspisuju natječaji na koje se mogu javljati samo udruge. Poznato je da su se udruge pokazale kao aktivni partneri, ali time se zanemaruju sve druge organizacije civilnog društva što je nedopustivo.

Apliciranjem na EU projekte pruža se prilika svim drugim OCD-ima, a na nacionalnoj razini degradira se ostatak.
Nastavno na gore navedeno Europska unija pruža mogućnost jednakog razvoja i podrške (sudjelovali smo u provedbi dva EU projekta u 2015. upravo vezana za poticanje i razvoj lokalne zajednice i volonterstva), a na nacionalnoj razini u konkretnim slučajevima na natječaj se mogu javiti samo i isključivo udruge.

To nam jako puno znači kako bismo i dalje mogli raditi na dobrobit društvene zajednice.

Maja Celing Celić