EHO, Nekategorizirano

Zeleni telefon Zelene akcije zaprimio 1077 prijava građana i građanki u 2018. godini

Džamija_6Unatoč drastično smanjenim sredstvima, od siječnja 2018. godine do prosinca 2018. godine primili smo 1077 prijava građana i građanki, što je 71 prijava više nego u 2017. godini, objavila je Zelena akcija.

Od 2010. godine program se financira umanjenim sredstvima u iznosu od 150.000,00 kn (odobreni iznos za 2008. godinu iznosio je 330.500,00 kn), čime se pokriva otprilike polovica sveukupnih troškova Zelenog telefona (ZT). Dakle, od tada ZT radi otežano i dolazi do smanjenja aktivnosti. Za 2018. godinu sredstva su opet umanjena i iznose svega 50.000,00 kn, a to je, spomenimo, isti iznos koji smo primili davne 1995. godine. Drastično smanjenje novčanih sredstava doživljavamo kao političku odluku ukidanja ovog neophodnog programa koji djeluje od 1992. godine. Građani i građanke očito imaju povjerenja u ovaj program jer prijave na ZT rastu, a potpora Grada se smanjuje. Zamjeraju nam u Gradu, da smo kritični oko nekih tema koje su građanima važne. No, bilo kakva kritika upućena tijelima javne vlasti, ne bi trebala biti shvaćena kao napad, već kritika koja daje mjesta poboljšanju, razgovoru te na kraju i rješenju problema za dobrobit građana Zagreba.

ZT godišnje primi preko tisuću prijava građana i građanki u vezi zaštite okoliša. Građani_ke, a ovdje moramo spomenuti i nadležne gradske institucije, obraćaju se ZT-u za pomoć u rješavanju ekoloških problema. Dakle, ZT je servis ne samo za građane i građanke, već je i servis za gradske i državne institucije. U koordinaciji s nadležnim institucijama pristupamo rješavanju problema koji se prijavljuju na ZT. Često se događa da i nadležne institucije prijave problem na ZT i onda surađujemo na rješavanju istog.

ZT je pružao pomoć i podršku lokalnim inicijativama kao što su “Spasimo potok Črnomerec”, “Siget” i Samoborček” te ostalim članicama Mreže Zelenih telefona.

Cijeli izvještaj možete pronaći OVDJE.