EHO, Nekategorizirano

ZPOI PyeongChang 2018: Zimske paraolimpijske igre koje su rušile rekorde

Na slici Dino Sokolović i Bruno Bošnjak. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp
Na slici Dino Sokolović i Bruno Bošnjak.
foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Nakon 10 dana sportskih uzbuđenja, plamen 12. Zimskih paraolimpijskih igara ugašen je u nedjelju, 18. ožujka. Ovogodišnje Igre nećemo pamtiti samo po povijesnim uspjesima hrvatskih paraolimpijaca, već i po rekordima koji su ove godine srušeni u PyeongChangu.

Ove godine Zimske paraolimpijske igre okupile su rekordnih 567 sportaša iz 49 delegacija – više od bilo kojeg prethodnog izdanja Zimskih igara.

Sportska natjecanja pokrivalo je 629 akreditiranih medija, što je 15 posto više od Sochija 2014. godine, te 47 televizijskih kanala koji su prenosili akciju iz PyeongChanga u 100 zemalja svijeta.

Gotovo 343 tisuća ulaznica je prodano za natjecanja u PyeongChangu, čime je srušen dosadašnji rekord od 316 tisuća prodanih mjesta za Zimske paraolimpijske igre u Sochiju 2014. Time je broj prodanih ulaznica čak dvostruko veći nego na Paraolimpijskim igrama u Torinu 2006. godine.

Od 49 konkurentskih izaslanstava, 26 je osvojilo medalju, te je tako premašen rekord postavljen na Zimskim paraolimpijskim igrama u Lillehammeru 1994. godine. Sportaši iz 20 različitih zemalja osvojili su zlato, što je najbolji rezultat nakon Igara u Naganu 1998. i Salt Lake Cityju 2002. godine.

Čak četiri zemlje – Kina, Hrvatska, Kazahstan i Južna Koreja – na ovim su Paraolimpijskim igrama osvojile svoje prve zlatne medalje u zimskim sportovima.

Hrvatski paraolimpijac Bruno Bošnjak tijekom dodjele medalja na Medals Plazi u Pjongčangu. foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Kanali digitalnih medija Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) također su postavili nove ljestvice tijekom Paraolimpijskih igara u PyeongChangu – aktivnosti na društvenim mrežama dosegle su više ljudi nego za vrijeme Paraolimpijskih igara u Londonu 2012. i Sochiju 2014. zajedno. Pregledano je preko 10 milijuna videozapisa, a 1,7 milijuna videozapisa pregledano je na Twitteru, što je više od 1,2 milijuna pogleda tijekom Ria 2016. godine.

Izuzetnu važnost navedenih rekorda prepoznao je i predsjednik IPC-a, Andrew Parsons, koji smatra kako Paraolimpijske igre dobivaju sve veću podršku javnosti koju treba pravilno iskoristiti.

“Zimske paraolimpijske igre u PyeongChangu srušile su praktički sve rekorde koje smo imali i time su postavljena nova mjerila za sve buduće organizacijske odbore. Rekordan broj država sudionica i zemalja koje su osvojile zlatnu zimsku medalju tijekom Igara naglašavaju rastuću snagu paraolimpijskog pokreta. Sada je ključno da se iskoristi ovaj val oduševljenja kako bi Zimske paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine bile još bolje i veće”, izjavio je Andrew Parsons, predsjednik IPC-a.

Naša veličanstvena sedmorica zaista je ostvarila odlične sportske uspjehe od kojih su najznačajnije prve medalje sa Zimskih paraolimpijskih igara. Brončanu, ali i prvu medalju u hrvatskoj povijesti Zimskih paraolimpijskih igara, osvojio je Bruno Bošnjak u snowboardingu, a Dino Sokolović osvojio je zlatnu medalju u slalomu, te tako plasirao Hrvatsku na 19. mjesto na ljestvici zemalja osvajača medalja.

Anita Blažinović, In portal