EHO, Nekategorizirano

Zvonimir Dobrović održao predavanje “Povijest političkog performansa u Hrvatskoj” u Madridu

Ilustracija: Bruno Isaković/Facebook
Ilustracija: Bruno Isaković/Facebook

Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino i umjetnički direktor festivala Queer Zagreb i Perforacije, održao je u utorak na španjolskoj Kraljevskoj višoj školi dramskih umjetnosti u Madridu predavanje na temu “Povijest političkog performansa u Hrvatskoj”, prenosi Culturenet.

Dobrović je dao pregled političkog performansa u Hrvatskoj od 1980.-ih godina do danas, govoreći o glavnim smjernicama i radu umjetnika kao što su Tomislav Gotovac, Vlasta Delimar, Sanja Iveković do nedavnih intervencija Queer Festivala, Siniše Labrovića, Selme Banich, Ine Sladić i Brune Isakovića.

Predavanje je pobudilo interes kod publike što se odrazilo u velikom broju pitanja, kako o trenutnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, tako i o kulturnim politikama novih demokracija u istočnoj Europi.

Na sastanku s dekanom Iglesiasom Simónom, koji je prethodio predavanju, govorilo se o mogućnostima povećanja suradnje između Španjolske i Hrvatske u području izvedbenih umjetnosti.

Predavanje je organizirano u suradnji s TeaCro – online platformom hrvatske dramatike u prijevodu na španjolski (www.teatrocroata.com) čija osnivačica Nikolina Židek već godinama radi na promociji hrvatskog kazališta na španjolskom govornom području.