Inicijative, Nekategorizirano

21. kromosom za bolju kavu u vinkovačkom Buba Baru

Među pet budućih konobara je i Alen (Foto: Ustupljena fotografija)
Među pet budućih konobara je i Alen (Foto: Ustupljena fotografija)

Alen, Domagoj, Ivana, Marija i Tina vrijedni su “bubamarci” koji su unatrag mjesec i pol uključeni u intenzivni radni trening za – “Buba Bar”!

Buduća je to kafeterija u gradu Vinkovcima u kojoj će biti uposlene osobe – s Downovim sindromom, ali i prvi takav primjer uopće u Hrvatskoj.

Projekt je vinkovačka Udruga osoba s invaliditetom “Bubamara” pokrenula prema uzoru na Škotsku, gdje su se osobno uvjerili u dobru praksu, piše Glas Slavonije.

Petero “bubamaraca” spremno se, pak, uhvatilo u koštac s radnim zadacima koji su pred njima, poput pravilnog nošenja konobarskog poslužavnika, što je samo jedna u nizu vještina posla koje će ta “super petorka” morati svladati kako bi gosti “Buba Bara” bili zadovoljni, što je u konačnici, i odlika svakog vrsnog konobara.

– Osobe s invaliditetom imaju potencijala, a u ovoj priči su ponajprije osobe s Downovim sindromom. Radimo to prema uzoru na Škotsku i bila bi to kafeterija gdje bi se nudilo više vrsta kave, pa i one vrhunske, želimo eto, biti najbolja kafeterija u Vinkovcima.

S obzirom na specifičnost koja se i ogleda upravo u tome da će u ‘Buba Baru’ raditi osobe s Downovim sindromom, bit će to i malo drukčija kava, kava s malo više srca, a slogan nam je ’21. kromosom za bolju kavu’ i vjerujem i da će naši Vinkovčani prihvatiti ovu inicijativu i pomoći nam u realizaciji i, u konačnici, biti gosti ‘Buba Bara’ – kazuje predsjednik “Bubamare” Tomislav Velić o toj neosporno lijepoj ideji iz Vinkovaca.

Projekt bi trebao, dodao je, biti profesionaliziran u smislu da kafeterija nakon svojevrsnog probnog rada postane i stalno radno mjesto osoba s Downovim sindromom, za plaću.

– Nadamo se da ćemo u tome uspjeti i da će bar biti profitabilan kako bi se osigurala održivost projekta i plaće jer je ‘Bubamara’ neprofitna udruga – kaže Velić.

Istaknut će kako im je pritom posebno važno da javnost vidi da osobe s invaliditetom i mogu i žele i znaju raditi i na taj način pridonositi cijeloj zajednici. Voljeli bi i kada bi njihov primjer ideje “Buba Bara” slijedili i drugi u Hrvatskoj.

– Siguran sam da bi hrvatski građani podržali takve lijepe priče jer to će biti kava servirana s posebnim osmijehom – navodi Velić.

Projekt će biti promoviran 25. svibnja, a u međuvremenu “Bubamara” sklapa financijsku konstrukciju.

Predsjednik udruge zadovoljan je i što su gradske vlasti, kaže, prepoznale ideju i izlaze im u susret traženjem atraktivne lokacije. Usput, kvalitetan caffe aparat, kojim će “super petorka” naučiti rukovati i pripremati dobre i brojne vrste kava, košta i do 7000 eura. Kako bi to naučili, s timom budućih konobara trenira ugostitelj Paolo Bogdan i mladi pobjednik natjecanja barmena Ivan Mlivić.

Velić vjeruje i da će cijela priča ubrzo zaživjeti, a stručna suradnica u “Bubamari” Roberta Mesić upozorava da se pet budućih konobara, u dobi od 20 do 41 godine, jako veseli novom iskustvu jer dosad nisu imali priliku nigdje raditi.

– To im je zapravo prva mogućnost da i sami zarade svoj novac, ali i budu korisni i u kontaktu s ljudima jer osobe s Downovim sindromom trebaju stalni kontakt s ljudima. U svemu će im pomagati i njihovi asistenti – zaključuje Mesić.

– Bili smo prije dvije godine u Škotskoj i domaćini su nam organizirali putovanje vlakom kroz Škotsku. Izišli smo u jednom gradiću poput Vinkovaca i otišli u jednu kafeteriju gdje rade osobe s Downovim sindromom. Domaćini su nam pričali da je, nakon što im je ta ideja realizirana, cijeli grad počeo dolaziti u tu kafeteriju, pa su svi ostali ugostitelji u tom gradu panično tražili osobe s invaliditetom i tako kod njih – sve osobe s invaliditetom, koje to mogu, imaju posao! – prepričao je Velić iskustvo iz Škotske. Kazuje i da je u RH bilo nekih pokušaja, pa tako u Puli u jednom kafiću povremeno rade osobe s Downovim sindromom.