Inicijative, Nekategorizirano

Osniva se Zaklada “Put” za djecu i mlade koji napuštaju udomiteljski sustav

Veliko druženje djece i obilježen Međunarodni dan obitelji
Veliko druženje djece i obilježen Međunarodni dan obitelji

Vrijeme u kojem živimo nas ispravlja pred zadaćom jačati lokalne kapacitete za razvoj zajednice i mobilizirati stanovništvo na aktivno sudjelovanje u pozitivnim promjenama, pišu na stranicama Zaklade Slagalica.

Jedan od ključnih mehanizama za poticanje razvoja zajednica su lokalne zaklade koje putem različitih filantropskih aktivnosti jačaju svijest građana o važnosti sudjelovanja i pomaganja.

Ovo su ciljevi projekta „Povjerenje u lokalnu filantropiju“ kojeg provode Slagalica – zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka i partnerske udruge Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira i ODRAZ – održivi razvoj zajednice iz Zagreba.

Projekt se provodi u sklopu programa IPA 2012 “Povjerenje u lokalnu filantropiju” koji se financira potporom Europske unije, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republika Hrvatske.

28. svibnja 2016. godine u periodu od 10 do 16 sati u Lovačkom domu u Belom Manastiru, udruga Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira je organizirala veliko druženje djece, učenika šestih razreda OŠ “Dr. Franjo Tuđman” iz Belog Manastira, njihovih učitelja i roditelja, te skrbnika i udomljene djece i mladih s područja grada i okoline povodom Međunarodnog dana obitelji.

Oni su uživali u pečenju kobasica na vatri, šetnju po šumi uz razgovor o biljkama, učili kuhati grah u kotlu, natjecali se u igrama na otvorenom te sudjelovali i u natjecanju u nogometu sa svojim roditeljima, i još puno toga.

Cilj druženja je bio predstaviti projekt „Povjerenje u lokalnu filantropiju“ te putem ove prve lokalne kampanje, prikupiti sredstva za zakladnu imovinu zaklade u osnivanju.

Zaklada PUT je zaklada u osnivanju,“ rekla je Mirela Alagić, predsjednica P.G.D.I., „za djecu i mlade koji napuštaju udomiteljski sustav i koja je u Baranji više no potrebna.

Imajući u vidu da smo po broju udomljene djece pri samom vrhu u Hrvatskoj, važno je pomoći ovim mladim ljudima u njihovim daljnjim koracima prema osamostaljivanju, obrazovanju, zapošljavanju, te omogućiti im ostanak u Baranji koja je dodatno i pod pritiskom iseljavanja“, rekla je Alagić.

Na događanju je nazočio i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš koji je tom prilikom istaknuo kako je grad Beli Manastir već uključen u aktivnosti oko osnivanja ove nove Zaklade i nastavit će aktivno pomagati njen rad jer u njoj vidi partnera za razvoj grada ali i šire regije Baranje.