Aktivizam, Inicijative, Nekategorizirano

Prva baranjska zaklada PUT

Memorandumom se Grad obvezao na suradnju u uspostavljanju novog modela filantropije u lokalnoj zajednici
Memorandumom se Grad obvezao na suradnju u uspostavljanju novog modela filantropije u lokalnoj zajednici

U Gradskoj vijećnici u Belom Manastiru potpisan je Memorandum o razumijevanju između grada Belog Manastira i udruge Projekt građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.). Cilj dokumenta je podržati rad prve zaklade na području Baranje koja će pomagati mladima koji izlaze iz sustava udomiteljstva, poboljšati kvalitetu života ove ranjive skupine i promovirati kulturu davanja.

Velika je važnost podrške grada Belog Manastira za novu Zakladu PUT jer se ovim korakom utvrđuju smjernice zajedničke suradnje koja će pridonijeti širenju mreže usluga za djecu i mlade koji su u udomiteljskom sustavu ili izlaze iz ovog sustava, te njihova integracija u društvo.

Memorandumom se Grad obvezao na suradnju u uspostavljanju novog modela filantropije u lokalnoj zajednici putem podrške radu Zaklade Put koja će od proljeća djelovati na području Baranje. Tom prigodom Mirela Alagić, predsjednica P.G.D.I. je istaknula da je novoj Zakladi PUT u planu stipendiranje, pomoć u osamostaljenju, prekvalifikaciji i zapošljavanju mladih a održivost cijele ideje će biti osigurana kroz osnivanjem Stambene zajednice u naselju Šećerana koja će se dijelom financirati prihodom od hostela u kojem će mladi moći i raditi.

U Baranji je svake godine oko 100 djece i mladih udomljenih u 60-tak obitelji što je oko 60% od ukupnog broja djece udomljene na području Osječko-baranjske županije. Baranja je u samom vrhu udomljavanja djece iz cijele Hrvatske. Svake godine iz udomiteljstva izađe od 5 do 8 mladih osoba. No, nakon što napuste udomiteljski sustav ovi mladi ljudi su prepušteni sami sebi što je P.G.D.I. potaknulo na osnutak Zaklade Put.