Inicijative, Nekategorizirano

Filantropske Igre na vodi

Igre je pratilo oko stotinjak djece, mladih i roditelja
Igre je pratilo oko stotinjak djece, mladih i roditelja

29. srpnja 2016. godine od 16 do 21 sat na Gradskim bazenima u Belom Manastiru, udruga Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira je organizirala zabavno-sportsko natjecanje „Igre na vodi DARko“ na kojem je sudjelovalo pet ekipa: Skok, Tigrovi, DVD Beli Manastir, Sextra i Plavi anđeli, piše Zaklada Slagalica

Cilj ovogodišnjih igara je bio filantropski: željeli smo promovirati novu zakladu u osnivanju za djecu i mlade koji napuštaju udomiteljski sustav i početi s prikupljanjem sredstava za zakladnu imovinu.

Zaklada PUT u osnivanju će biti prva takvog tipa u Baranji i skrbit će o udomljenoj djeci i mladima koji izlaze iz udomiteljskog sustava i kojima je potrebna pomoć u njihovim daljnjim koracima prema osamostaljivanju, obrazovanju, zapošljavanju, ali i omogućiti im ostanak u Baranji koja je dodatno pod pritiskom iseljavanja, istaknula je na otvorenju Igara Mirela Alagić predsjednica Udruge PGDI.

Tijekom „Igara na vodi DARko“ prikupili smo 86,00 kuna kojima smo pridodali iznos od 192,00 kune koji smo prikupili tijekom prve kampanje „Obilježavanje dana obitelji“ 25. svibnja 2016. i tako dobili prvih 278,00 kuna za novu zakladu, dodala je Alagić.

Program „Igara DARko“ je obuhvatio 30 mladih u pet ekipa koji su se natjecali u igrama: Povuci me, Izroni me, Ugrabi što više možeš i Gumom do cilja. Igre je pratilo oko stotinjak djece, mladih i roditelja. Na događanju su nazočili gradonačelnik Ivan Doboš sa suradnicima, te predsjednik Savjeta mladih Grada Belog Manastira Robert Kožić.

Jedan od ciljeva projekta „Povjerenje u lokalnu filantropiju“ je potaknuti građane na filantropsko djelovanje i rješavanje zajednički prepoznate potrebe. Rezultati istraživanja – Studije izvodljivosti koju smo proveli u periodu od siječnja do travnja 2016. godine koja je obuhvatila 115 građana i 50 tvrtki, organizacija civilnog društva i javnih ustanova Baranje pokazali su da građani Baranje znaju da je Baranja po broju udomljene djece pri samom vrhu u Hrvatskoj, da su osjetljivi na probleme ovih mladih ljudi i da žele sudjelovati u aktivnostima koje pomažu ovoj ranjivoj ciljanoj skupini.

Ova kampanja je dio IPA projekta „Povjerenje u lokalnu filantropiju“ provode Slagalica – zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka i partnerske udruge Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira i ODRAZ – održivi razvoj zajednice iz Zagreba, a financira se potporom Europske unije i sufinanciranjem Ureda za udruge Vlade R. Hrvatske.