Hrvatska, Nekategorizirano

“Ranjena golubica” na mjestu masovne grobnice kod Gline

Spomen-obilježje je djelo hrvatskog akademskog kipara Slavomira Drinkovića
Spomen-obilježje je djelo hrvatskog akademskog kipara Slavomira Drinkovića

U spomen na dvanaest civila, pogubljenih 1991. godine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku u mjestu velika Solina na području Grada Gline svečano je otkriveno spomen-obilježje mjesta masovne grobnice. U četvrtak, 28. srpnja 2016. godine, otkrili su ga ministar branitelja Tomo Medved i kćer ubijenog Ivana Kaurića, Zlata Kaurić, piše Hina.

Nakon svečanog otkrivanja spomen-obilježja, djela hrvatskog akademskog kipara Slavomira Drinkovića, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, u kojem su bile i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić i zamjenica župana Anita Sinjeri-Ibrišević, predvodio je župan Ivo Žinić.

Župan je u svom obraćanju naglasio kako je ovo česta slika na području Gline, Banovine i Sisačko-moslavačke županije. Naime, na području naše županije poginulo je tijekom Domovinskog rata preko 560 hrvatskih branitelja i preko 1 600 civila.

Najmlađi od civila ubijenih u Velikoj Solini, ubijenih bez ikakve krivnje, samo zato što su ostali na svojim ognjištima, bespomoćni, nenaoružani pred agresijom dojučerašnjih susjeda, imao je blizu 60 godina.

„Tragičan je način kako su pobijeni oni i 396 civila s područja Gline. Uz Hrvatsku Dubicu, gdje je gotovo 7 % hrvatskog pučanstva pobijeno u velikosrpskoj agresiji, u Glini 5 %, to su područja najvećeg stradanja u Republici Hrvatskoj. Ukupno 36 hrvatskih naselja na području grada Gline potpuno je razoreno, srušene su sve crkve. To zvjerstvo koje je počinjeno na ovom području, bilo je zastrašujuće,“ rekao je župan.

Hrvatska je Banovina oslobođena, pobijedili smo u ratu, rekao je Žinić, ali ne smijemo dopustiti da tu bitku za očuvanje hrvatskog prostora sada izgubimo u miru. Pozvao je sve koji na to mogu utjecati da ne dozvole demografsku devastaciju i izumiranje Hrvata na prostoru za čiju su slobodu hrvatski branitelji dali svoje živote.