Hrvatska, Nekategorizirano

Ministarstvo branitelja otvorilo u Vukovaru ispostavu ureda za zatočene i nestale

Ministar s predstavnicima udruga
Ministar s predstavnicima udruga

U Hrvatskoj se još uvijek traga za 1541 osobom nestalom u Domovinskom ratu od kojih je 567 s područja hrvatskog Podunavlja, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je u utorak, 2. svibnja u Vukovaru, zajedno s predstavnicima stradalničkih udruga, otvorio ured Područne ispostave Istok Ministarstva branitelja, piše Hina.

– Želimo svim osobama vratiti indentitet i omogućiti njihovim obiteljima dostojan vječni pokoj i mogućnost da se mogu pomoliti. I to je jedan od glavnih ciljeva Ministarstva hrvatskih branitelja – rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba u Domovinskom ratu – poručio je ministar Medved. Rekao je da je on osobno, kao i predstavnici udruga, iznimno nezadovoljan rezultatima potrage, ali kako će ministarstvo ustrajati u potragama za nestalim osobama.

Također je kazao kako će jedna od zadaća novootvorenog ureda Područne ispostave Istok, pored zaprimanja informacija, biti i pokretanje, u suradnji s pravosudnim tijelima, postupaka za odgovornost za teška kaznena djela ratnog zločina.

– Otvaranjem ispostave, kao i ispostave Jug koju namjeravamo otvoriti u Splitu ubrzat će se proces traženja i terenskih aktivnosti u potrazi za nestalim osobama – najavio je ministar Medved.

Po riječima predsjednice Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljane Alvir, stradalničke se udruge već godinama zalažu za jačanje ekipiranosti timova Ministarstva branitelja koji tragaju za sudbinama nestalih iz Domovinskog rata.

– Godinama smo govorili da na tome radi premali broj ljudi. Mi znamo da su informacije u Srbiji i da je Srbija glavni problem, ali isto tako smo govorili da je potrebno proširiti angažman na svim nivoima – rekla je Alvir.