Nekategorizirano, Stajališta

Zbog “ozbiljne ugroze sigurnosti” od policije traže zabranu koncerta Šerbedžije u Lisinskom

Šerbedžijna je izjava naljutila i ministra Medveda
Šerbedžijna je izjava naljutila i ministra Medveda

“Od Ministarstva unutarnjih poslova RH tražimo izricanje zabrane održavanja predstave gospodina Rade Šerbedžije u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu zakazane za 22. prosinca 2016., a zbog ozbiljne ugroze sigurnosti prouzročene revoltom branitelja i njihovih udruga uzrokovanog javnim istupanjem gospodina Šerbedžije”, stoji u zahtjevu niza udruga i nepoznatih stranaka, piše Index.

Pamflet protiv glumca Rade Šerbedžije potpisuju Hrvatska braniteljska pučka stranka, Hrvatska mreža domoljuba, Udruga Gavran, Hrvatski klub, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske – Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a dijeli se na ekstremnim desnim portalima.

Zabrana rada za Šerbedžiju jer “sramoti Hrvatsku”

“Zahtijevamo od Državnog odvjetništva RH pokretanje kaznenog postupka protiv gospodina Rade Šerbedžije uz izricanje zabrane njegovog javnog djelovanja na području Republike Hrvatske u dužem vremenskom periodu (najmanje 5 godina)”, stoji u zahtjevu “domoljuba” gdje od Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog traže skidanje predstave s programa zbog sigurnosnih razloga.

Napominje se kako je Šerbedžija grubo osramotio hrvatske generale i branitelje iz Domovinskog rata i Republiku Hrvatsku, a najavljen mu je nastup u Koncertnoj dvorani, dok je s repertoara izbačena navodna predstava “Bez lustracije nema Kroacije” izvedbi Božidara Alića. No, čini se da domoljubi ipak nisu bili dovoljno informirani jer se između ostalog radi o koncertu, a ne predstavi.

Trijumfalni Šerbedžija u najavi Lisinskog

“Rade Šerbedžija vraća se trijumfalno u Lisinski, nakon što je prošle godine oduševio publiku trosatnim koncertom na kojem je, uz ostale, kao gost nastupio jedan od najvećih umjetnika, skladatelja, pjesnika, kantautora i pjevača, legendarni Arsen Dedić. Koncert, održan u travnju prošle godine, ovjekovječen je dvostrukim CD-om i DVD-om „Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor – Lisinski 2015.“ Novi glazbeno-scenski događaj za pamćenje (četvrtak, 22. prosinca) naslovljen je „Ne boj se, nisi sam”, stoji u najavi Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

“Domoljubi” su vjerojatno ohrabreni nedavnim priopćenjem Ministarstva branitelja koje je nedavno napalo glumca Radu Šerbedžiju zbog njegovih izjava o bivšoj Jugoslaviji.

Ministar potpirio vatru

“Bitange, eto što su ti koji su zavadili običan narod. Od tih bitangi nije se mogla spasiti divna Jugoslavija. Nije važno tko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smjeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovjek izgubi život u Jugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo se mogli civilizacijski nositi s povijesnim trenutkom”, rekao je Šerbedžija, a što je razljutilo ministra branitelja Tomu Medveda.

“Ministarstvo hrvatskih branitelja ima obvezu čuvati vrijednosti i stečevine pravednog, legitimnog, obrambenog i osloboditeljskog Domovinskog rata na ponos hrvatskih branitelja, ratnih stradalnika i svih građana Republike Hrvatske”, stajalo je u priopćenju koje Šerbedžijine izjave smatra krajnje neprimjerenim i neu