Hrvatska, Nekategorizirano

“Crna knjiga” naših dugova

Izvor: HINA

U Zagrebačkom kazalištu mladih u petak 11. 3. održat će se predstava “Crna knjiga”, redatelja Boruta Šeparovića, koja govori o dužničkoj krizi koja guši društvo.

Kako se ističe u najavi, riječ je o dokumentarnoj predstavi koja polazi od ideje vremenskoga trezora, u koji građani pohranjuju njima važne predmete kako bi ostali sačuvani za buduće generacije.

U ovome slučaju, u vremenski trezor jedne banke, koji će ponovno biti otvoren za stotinu godina, skupina dužnika pohranjuje knjigu svjedočanstava o dužničkoj krizi u Hrvatskoj na početku 21. stoljeća: u nečije će ruke, tako, stoljeće kasnije dospjeti i “crna knjiga”, dotad pohranjena i zaštićena ispod zemlje.

SRŽ DRUŠTVENE DRAME “Skupina zaduženih glumaca, zaposlenici javnog kazališta u glavnom gradu zadužene zemlje, povest će nas u samu srž društvene drame koja potresa našu sadašnjost i određuje našu budućnost”, stoji u najavi.

Nastojeći odgovoriti na pitanja “Tko doista što duguje kome, zašto i jesu li svi dugovi sveti?“, “Što se događa u susretu zaduženih glumaca i zaduženih gledatelja unutar kazališnog prostora koji postaje vremenski stroj?“, te “Što ćemo otkriti putujući na početak 22. stoljeća, kada će iz vremenske kapsule biti izvađena knjiga dužnika?“, predstava će do temelja preispitati dogme ekonomije koja pokreće ovaj svijet te utjecaj dugova na naše živote, ističe se.

PEČAT MONTAŽSTROJA “Crna knjiga” nosi prepoznatljiv Montažstrojev pečat u glazbenim brojevima čiji su autori Konrad Mulvaj, Ante Perković i Borut Šeparović, a u predstavi glume članovi ansambla ZKM-a Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Danijel Ljuboja, Pjer Meničanin, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija i Vedran Živolić.

Predstavu su dramaturški oblikovali Nataša Mihoci i Borut Šeparović, koji potpisuje i scenografiju, kostimografkinja je Doris Kristić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.