Aktualno, Nekategorizirano

Zaklada Slagalica organizira niz događanja u Tjednu filantropije

U četvrtak, 29. rujna od 17 do 19 sati održat će se Filantropska šetnja Osijekom
U četvrtak, 29. rujna od 17 do 19 sati održat će se Filantropska šetnja Osijekom

Zaklada Slagalica sudjeluje u obilježavanju prvog hrvatskog Tjedna filantropije i tim povodom od 26. do 30. rujna organizira niz zanimljivih i edukativnih događanja.

Izložba o filantropskoj povijesti Osijeka, okrugli stol o filantropiji i mladima, filantropska šetnja Osijekom te dobrotvorni koncert za fond Superseniori neka su od događanja.

Nakon konferencije za medije koja će se održati u ponedjeljak, 26. rujna u 10.30 sati, u 11 sati će započeti Okrugli stol s temom “Nezaposlenost mladih – kako filantropija može pomoći”.

– Zaklada Slagalica ovim okruglim stolom želi otvoriti diskusiju o ulozi filantropije u rješavanju nezaposlenosti mladih kao jednom od vodećih ekonomskih i društvenih izazova 21. stoljeća. Obrazovanje, obuke i prekvalificiranje te stažiranje i naukovanje su izgleda glavni recepti kojima vlast, poslovni sektor, ali i svi koji se bave filantropijom pokušavaju riješiti problem. Međutim pitanje koje ostaje neodgovoreno, ali i koje se u tom kontekstu rijetko ili nikako postavlja je kako zapravo stvoriti kritičnu količinu radnih mjesta koja će radikalno promijeniti postojeću situaciju? Okrugli stol će tematizirati aktualnu situaciju Republici Hrvatskoj i Osječko-baranjskoj županiji, ali i skrenuti pozornost na trenutnu ulogu filantropskih organizacija u Europi i svijetu po pitanju neizvjesne budućnosti mladih – najavljuju u Zakladi Slagalica.

Uvodničari/ke okruglog stola su, Cvjetana Plavša Matić, mag.oec, Upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koja će govoriti o Filantropiji u Hrvatskoj i Europi, mr.sc. Romano Kristić, upravitelj zaklade “Srce grada Osijeka” će govoriti o Socijalno ugroženima, mladima i potencijalno nezaposlenima te ulozi nove osječke zaklade. Tema Lejle Šehić Relić, izvršne direktorice Volonterskog centra Osijek je Volontiranje kao doprinos zapošljivosti mladih, a Bela Ikotić iz Udruge Osijek Software City će govoriti o Razvoju eko sustava u industriji te koji su mu preduvjeti za razvoj.

U četvrtak, 29. rujna od 17 do 19 sati održat će se Filantropska šetnja Osijekom, Tvrđom, Gornjim gradom i Mađarskom Retfalom na kojoj će posjetitelji moži saznati tko su bili osječki filantropi i što su iza sebe ostavili. Polazište je iz Tvrđe, ispred Muzeja Slavonije.

Za kraj, u petak, 30. rujna u 20 sati, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića će biti održan dobrotvorni koncert Ksenije Erker i Zorana Mišolongina “Takvim sjajem može sjati… Susreti s Arsenom” Prihod koncerta namijenjen je fondu Superseniori.

Sve će ove dane u izlozima šireg središta Osijeka biti moguće pogledati izložbu Filantropska povijest Osijeka.

– Filantropija kao ulaganje u budućnost koja potiče građanski aktivizam, solidarnost, pomaganje i ulaganje u razvoj društva u Osijeku ima dugu i bogatu povijest, postanite dio njezine sadašnjosti – poručuju u Zakladi Slagalica.

Maja Celing Celić