EHO, Nekategorizirano

Zaklade su ključne u utjecaju na organiziranu filantropiju

Foto: Zdenko Pušić, Glas Slavonije
Foto: Zdenko Pušić, Glas Slavonije

Zaklada za razvoj lokalne zajednice Slagalica iz Osijeka jedna je od organizacija koja sudjeluje u Tjednu filantropije koji se po prvi puta održava u Hrvatskoj.

U ponedjeljak, 26. rujna ova je zaklada organizirala, za osječke prilike, izvrsno posjećen Okrugli stol s temom “Nezaposlenost mladih – kako filantropija može pomoći” na kojemu je sudjelovalo 20-ak predstavnika civilnog sektora, lokalne samouprave te predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojima je ovo bio jedan od načina da se upoznaju s drugačijim aspektima zapošljavanja i samozapošljavanja.

Organizirana filantropija

Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koja je glavni pokretač obilježavanja Tjedna filantropije u Hrvatskoj, rekla je kako se činilo važno javno progovoriti o organizranoj filantropiji.

– Pokušavamo raditi na dvije razine. Jedna je individualna filantropija, odnosno pobuđivanje i razvoj svijesti o tome da je svatko od nas sposoban učiniti nešto za čovjeka i zajednicu. Druga je varijanta utjecaj na infrastrukturu i organiziranu filantropiju gdje su zaklade ključni dio. Ovaj okrugli stol je poslužio da otkrijemo kako na konkretniji način podržati razvoj filantropije, a posebno je bila zanimljiva i specifična tema “Nezaposlenost mladih – kako filantropija može pomoći”.

Deficitarna i suficitarna zanimanja 

Bela Ikotić iz Udruge Osijek Software City predstavio je rad ove udruge koja najviše ulaže u edukaciju.
– Održavamo aktivnosti u osnovnim školama, a planiramo posjećivati i dječje vrtiće. Radi se o deficitarnim zanimanjima i budućnost vidimo u tome. Pronašli smo nišu u kojoj tražimo svoj kadar – rekao je Ikotić nakon čega se otvorila rasprava o načinima kako se i druge organizacije mogu uključiti u predstavljanje Osijeka kao računalnog centra.

Uz deficit zanimanja o kojima je govorio Ikotić, dosta se pričalo i o suficitarnim zanimanjima, ali i o tome kako volonterstvo pomaže mladim ljudima u razvijanju ne samo društvenih i komunikacijskih nego praktičnih vještina s čime su tijekom svog obrazovanja samo teoretski upoznati.

– Volonterski centar Osijek i Ekonomski fakultet u Osijeku su u svom istraživanju o volontiranju došli do zanimljivih rezultata. Naime, čak 10 posto mladih koji volontiraju u određenim ustanovama neprofitnog sektora, ondje se nakon volontiranja i zaposle. Upravo je volontiranje način kroz kojega se upoznaju s praktičnim dijelom posla što povećava njihove kompetencije na tržištu rada – rekla je Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek.

Volontiranjem do znanja i vještina

Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade Slagalica posebno ističe neformalnu edukaciju tijekom volontiranja kao najvažniji čimbenik u zapošljavanju.

– Važno je stjecanje samopouzdanja i praktičnih vještina. Mnogi mladi koji završavaju srednje ili visoko obrazovanje ne znaju napisati dopis, komunicirati u poslovnom svijetu, sudjelovati u timskom zadatku, napisati tužbu ili što slično, ovisno o tome koje su njihove potrebe. Upravo je volontiranje odličan način da steknu ta znanja i vještine – naglašava Kaselj povezavši sve ovo s filantropijom o kojoj u Zakladi Slagalica posebno brinu.

Poduzetnička filantropija

– U svijetu je dosta primjera poduzetničke filantropije, u Hrvatskoj nemamo dovoljno iskustava u tom području. Radi se o društveno odgovornim poduzećima koja ulažu u svoju zajednicu i to na način da se radi ili o samozapošljavanju, zapošljavanju osoba s invaliditetom ili teško zapošljivih skupina, ustupanju prostora, usluga ili drugih resursa. Naravno, ovakva poduzeća nisu neprofitna, ali svoj profit pravedno raspodjeljuju te ulažu u svoju zajednicu – zaključila je Kaselj podsjetivši kako i Zaklada Slagalica svoje aktivnosti usmjerava upravo tome – pomaganju onih inicijativa koje imaju želju svoju zajednicu učiniti bogatijom, zdravijom i zadovoljnijom.

U ostatku Tjedna filantropije, Zaklada Slagalica organizira Filantropsku šetnju Osijekom koja će se održati u četvrtak, 29. rujna od 17 do 19 sati. Na ruti od Tvrđe do Mađarske Retfale, posjetitelji će moći saznati tko su bili osječki filantropi i što su iza sebe ostavili. Polazište je iz Tvrđe, ispred Muzeja Slavonije.

Za kraj, u petak, 30. rujna u 20 sati, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića će biti održan dobrotvorni koncert Ksenije Erker i Zorana Mišolongina “Takvim sjajem može sjati… Susreti s Arsenom”. Prihod koncerta namijenjen je fondu Superseniori, jednom od projekata Zaklade Slagalica.

Sve će ove dane u izlozima šireg središta Osijeka biti moguće pogledati izložbu Filantropska povijest Osijeka.

Maja Celing Celić