Hrvatska, Nekategorizirano

Hrvatski centar za filantropiju bit će otvoren u Rijeci 30. rujna

Hrvatski centar za filantropiju je na adresi Ulica žrtava fašizma 2
Hrvatski centar za filantropiju je na adresi Ulica žrtava fašizma 2

Hrvatska će dobiti svoj centar filantropije koji će biti svečano otvoren 30. rujna u Rijeci, u Tjednu filantropije koji se po prvi puta obilježava u Hrvatskoj.

Pokretači Hrvatskog centra za filantropiju su Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj, a njegova misija je – poticanje i razvoj
filantropije u RH.

Kako se upravo u Rijeci ukazala prilika s prostorom, ondje je registrirano i sjedište.

– Centar će provoditi izobrazbe i to prvenstveno za zaklade članice Hrvatskog foruma zaklada ZaDobro.BIT!, ali i za ostale zainteresirane.

Ujedno će pokrenuti i specijaliziranu knjižnicu o filantropiji i zakladništvu. Također, Centar će biti povezan s filantropskom kućom u Bruxellesu – rekla nam je Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Podsjetimo, Hrvatski forum zaklada ZaDobro.BIT! već šestu godinu zaredom okuplja preko trideset zaklada koje djeluju na području Republike Hrvatske te brojne donatore i društvene poduzetnike. Njegov je cilj u svoj rad okupiti što veći broj članica kako bi kroz zajedničku suradnju i dijeljenje spoznaja i iskustava postigli jačanje kapaciteta zaklada i povećali njihovu vidljivost.

Forum ima i svoju obrazovnu komponentu – članicama Foruma dostupni su i najrazličitiji sadržaji krojeni sukladno njihovim potrebama: priprema projekata, pravno i financijsko savjetovanje, unaprjeđenje vidljivosti rada zaklada, pomoć u pronalaženju partnera i donatora, organizacija studijskih putovanja, tiskane i on-line brošure vezane uz zakladništvo i društveno poduzetništvo te još mnogo toga.

Nakon otvorenja Hrvatskog centra za filantropiju koji se nalazi u Rijeci, u Ulici žrtava fašizma 2, s početkom u 11 sati će se održati 6. godišnji sastanak Hrvatskog foruma zaklada gdje će biti predstavljan postignuća i aktivnosti zaklada u 2016. godini te planovi za 2017. godinu. U popodnevnim satima bit će predstavljen redizajnirani portal ZaDobro.BIT!, njegove nove mogućunosti te pristup novim oblicima prekograničnog doniranja. Također, taj će dan biti predložen kodeks članica Foruma, održat će se predstavljanje publikacija te zajednički rad na istraživanju “Davanje u Hrvatskoj”.

Maja Celing Celić