Hrvatska, Nekategorizirano

Filantropija treba biti uključena u građanski odgoj

Izzvor i foto: Nacionalna zaklada
Izzvor i foto: Nacionalna zaklada

Predstavljanjem zaklada na otvorenomu u parku Zrinjevac, izložbom Filantropija u Hrvatskoj te okruglim stolom “Organizirana filantropija u Europi i Hrvatskoj” u Zagrebu je započeo prvi Tjedan filantropije u Hrvatskoj koji će se nizom aktivnosti u sedam gradova odvijati tijekom ovog tjedna, te završiti 30. rujna otvaranjem Hrvatskog centra filantropije u Rijeci, te 1. listopada konferencijom o filantropiji u Puli.

Okrugli stol koji je okupio upravitelje zaklada, te predstavnike akademske zajednice i uvažene goste iz inozemstva otvorio je niz važnih pitanja vezanih uz filantropiju u Hrvatskoj.

U uvodom izlaganju skupu se obratila gđa Vesna Ledić Kasalo iz Vladinog Ureda za udruge naglasivši važnost razvoja filantropije u kontekstu razvijanja civilnog društva u cjelini, zbog čega Ured za udruge pokreće niz natječaja za razvoj i potporu djelovanja tog dijela organiziranog civilnoga društva, a koji će se financirati sredstvima Europske unije.

U izlaganju Berry Hoolwerta predstavljeno je istraživanje „Giving in Europe“, koje je provela Europska mreža za istraživanja o filantropiji, iznesene su konkretne brojke prema kojima je u Europi ukupno prikupljeno i donirano 87,2 milijardi eura, od čega su najveći izvor bile donacije kućanstava koje u ukupnom iznosu sudjeluju s čak 47,41%. Najveći pojedinačni iznosi prikupljenih sredstava ostvareni su u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, a zanimljiv je i podatak da je u Njemačkoj najveći iznos prikupljen korporativnim donacijama, a u Velikoj Britaniji donacijama kućanstava. Na žalost, u ovom istraživanju nisu uključeni podaci za Hrvatsku, stoga ohrabruje najava upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva gđe.  Cvjetane Plavša-Matić da će 2017. godine i Hrvatska biti dio ovog istraživanja, te ćemo početkom 2018. godine vidjeti prve rezultate.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva širi i svoje međunarodno djelovanje, te je tako Hrvatski forum zaklada ZaDobroBit kojeg zajednički koordinira sa Europskom zakladom za filantropiju i razvoj, postao i dio DAFNE-a, neformalne mreže koja okuplja donatore i zaklade u Europi s ciljem pružanja platforme za razmjenu znanja i iskustava. Danas DAFNE broji 25 članica, a najveći dio njenog djelovanja usmjeren je na podršku aktivnosti svojih članica. O načinu kako svoja znanja stječu i dijele s ostalim članicama govorio je dr. James Magowan, koordinacijski direktor mreže.

Izlaganje g. Ludwiga Forresta, savjetnika za filantropiju Zaklade Kralj Baudouin i koordinatora Međunarodne mreže Transnational Giving Europe, izazvalo je veliko zanimanje upravo zbog iskustva u prekograničnom financiranju kojima se otvaraju, i za hrvatske zaklade, sasvim nove mogućnosti prikupljanja sredstava na transparentan, ali porezno olakšan put tijeka sredstava.

Pitanje zakonske regulative kao i javnih načina financiranja trebala bi biti izuzeta od političkih promjena kako bi se održao kontinuitet rada zaklada, jedno je od ključnih točaka i zaključak ovog okruglog stola. Na samom kraju zaključeno je također da je filantropija kao pojam u Hrvatskoj još uvijek nerazumljiva, te je stoga važno da postane više zastupljena u medijima, ali i da bude jasno uključena u građanski odgoj kako bismo stvarali nove generacije svjesne potrebe za pomaganjem potrebitima, te djelovanjem za opće dobro.