Hrvatska, Nekategorizirano

Održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava “Podrška programima usmjerenim mladima”

ESF_mladi_potpisivanje (4)U petak, 18. svibnja 2018. u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održano je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sa 17 uspješnih prijavitelja koji su uspješno završili proces dodjele sredstava u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Podrška programima usmjerenim mladima“.

Ukupna vrijednost ovih ugovora je 11.647.854,51 kuna, a projekti se financiraju u iznosu od 100% prihvatljivih troškova.

Poziv se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, s ciljem promicanja jednakih mogućnosti, aktivnog sudjelovanja i poboljšanja zapošljivosti te predstavlja jednu od niza mjera i aktivnosti koje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku provodi u cilju jačanja demografske politike i revitalizacije.

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovali su ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić, ministar rada i mirovinskog sustava,  Marko Pavić, državne tajnice pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Marija PletikosaMargareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Katarina Ivanković Knežević, pomoćnica ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku,  Nada Zrinušić, glavna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vedrana Stecca, gradonačelnica Grada Pakraca,  Anamarija Blažević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba,  Jelena Pavičić Vukičević te upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva,  Cvjetana Plavša-Matić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić pozdravila je kreativnost i maštovitost prijavljenih projekata i želju da se mladi ljudi aktivno uključe u društvene aktivnosti.

„Izuzetno mi je drago da ima ovoliko zainteresiranih mladih koji žele i prepoznaju vrijednosti ovih projekata“, kazala je ministrica Murganić te čestitala potpisnicima na uspješno provedenim aktivnostima.

„Zadovoljstvo mi je da smo danas ovdje i da upravo imamo potpisivanje 17 ugovora kojima će se financirati klubovi, centri za mlade, izgradnja vlastitih punktova, mreža i struktura koje itekako mogu biti inkubatori ideja i inicijativa“, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić te naglasio kako su mladi u fokusu rada Vlade što je vidljivo iz natječaja i programa koje zajednički provode.

Važnost ovog Poziva i potpisivanja ugovora naglasila je i upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, gđa Cvjetana Plavša-Matić.

„Natječaj koji je raspisan vezan uz mlade i djelovanje mladih u lokalnim zajednicama je izuzetno važan zbog toga što vitalnost svakog društva počiva na aktivnim mladim ljudima koji zajednici i društvu mogu dati svoj doprinos i koji u pravilu daju svoj doprinos, ne samo u promjenama društva, nego i u novim okvirima ekonomije u kojoj živimo“, poručila je Plavša-Matić i potpisnicima ugovora poželjela sreću u daljnjoj provedbi projekata.

Ovim Pozivom projektne aktivnosti podijeljene su u dvije skupine: prvu skupine čine aktivnosti usmjerene na rad s mladima, a drugu aktivnosti osnivanja i djelovanja centara za mlade.

Prihvatljivi prijavitelji u okviru Poziva su udruge, savezi, zajednice, mreže, koordinacija ili drugi oblik udruživanja udruga te jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave. Ciljne skupine Poziva su mlade osobe u dobi od 15 do 29 godine i stručnjaci koji rade s mladima.

Planirano trajanje provedbe projekata je od 12 do 24 mjeseca.

Projektima se želi povećati socijalna uključenost mladih, potaknuti kvalitetno provođenje slobodnog vremena, povećati njihova informiranost i aktivno sudjelovanje u društvu. Ujedno im se žele pružiti usluge savjetovanja o temama relevantnim za mlade te unaprijediti razvoj njihovih socijalnih vještina i kompetencija koje pridonose konkurentnosti na tržištu rada kao i raditi na prevenciji nasilja među mladima.

Odluka o finaciranju:
http://www.esf.hr/wordpress/wp-content/uploads/2017/07/Odluka-o-financiranju1.pdf