Aktivizam, Nekategorizirano

Tjedan filantropije otvara okrugli stol u Puli “Filantropija: mladi i STEM”

Zaklada Istra – Fondazione Istria organizira okrugli stol na temu „Filantropija: mladi i STEM“ koji će se održati u četvrtak, 22.09.2022. u 11:00 u Znanstvenom vrtu Zajednice tehničke kulture Pula, Glavinićev uspon 1 u Puli, kao dio događaja obilježavanja Tjedna filantropije, navodi se u priopćenju Zaklade Istra koje prenosimo u cijelosti.

S obzirom na važnost razvoja STEM područja i poticanja djece i mladih na veće zanimanje za STEM područja (science, technology, engineering i mathematics), ali i na bavljenje znanošću, istraživačkim radom te na stjecanje vještina koje su važne za poslove budućnosti i novo vrijeme koje se već sada događa, Zaklada Istra – Fondazione Istria prepoznala je potrebu za okupljanjem predstavnika poslovnog sektora kojima su znanja i vještine iz STEM područja važna kod svojih budućih zaposlenika, predstavnike organizacija civilnog društva iz STEM područja te predstavnike obrazovnog sektora iz STEM područja. Naime, velika je potreba sada za brojnim aktivnostima za djecu i mlade koje će doprinijeti svemu gore navedenom, a s time i važnost različitih izvora financiranja takvih aktivnosti, stoga će fokus okruglog stola biti na financiranju aktivnosti u području STEMa kroz filantropiju.
Na okruglom stolu sudjelovat će Dean Verbanac (Udruženje ICT Istra), Sven Maričić (UNIPU), Dragan Pantić (Društvo za robotiku Istra), Anton Pletikos (ZTK Pula), Jasna Jaklin Majetić (HGK Pula) i Cvjetana Plavša-Matić (upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva), a okrugli stol će moderirati Helga Možé (upraviteljica Zaklade Istra – Fondazione Istria).

Djeca, budućnost naše lokalne zajednice, uvijek su neizostavan dio Zakladinih aktivnosti osvještavanja o filantropiji. Na već tradicionalnom „Lovu na filantropsko blago Pule“ u ponedjeljak, 26.09.2022. sudjelovat će ekipe iz 7 osnovnih škola: Kaštanjer, Veli vrh, Škola za odgoj i obrazovanje, Monte Zaro, Tone Peruška, Centar, Giuseppina Martinuzzi Pula-Pola. Podsjećamo, „Lov na filantropsko blago Pule“ temelji se na Filantropskoj mapi grada Pule – Turističkom itinereru pulskih filantropa koji je Zaklada izradila u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pule – Pola i povjesničarom Andrejem Baderom. Kao i proteklih godina u „Lovu“ sudjeluju ekipe sastavljene od 4 učenika od 5. do 8. razreda uz učitelja-voditelja koje se zadanom filantropskom rutom kreću po užem dijelu centra Pule te odgovaraju na postavljena pitanja i zagonetke „Pulskih filantropa“ koje će utjeloviti glumci Teatra Naranča. Ukoliko se u ponedjeljak, 26.09. nađete u centru Pule, pozivamo Vas da podržite i ohrabrite školske ekipe.

Nastavno, središnje događanje Tjedna filantropije povodom obilježavanja Europskog dana filantropije i zakladništva u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva održat će se u Zadru od 30. rujna do 01. listopada 2022. godine te će okruglom stolu “Sudionička filantropija i financiranje organizacija civilnoga društva: odgovor na izazove u društvu” i završnoj manifestaciji prisustvovati i upraviteljica Zaklade Istra – Fondazione Istra.

Republika Hrvatska se svake godine uključuje u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva koji se u cijeloj Europi obilježava 1. listopada, stoga se zadnji tjedan u rujnu u Republici Hrvatskoj održava Tjedan filantropije, a cijeli program objedinjuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Cilj obilježavanja Tjedna filantropije je podizanje svijesti svih građana o filantropiji i dobročinstvu općenito, osvještavanje ljudi o tome koliko je dobročinstvo važno te ih potaknuti da pomažu u svojoj zajednici.