Inicijative, Nekategorizirano

Filantropija? To je težak pojam i još uvijek ga pokušavam u potpunosti shvatiti

Mia Duić ispred svoga crteža
Mia Duić ispred svoga crteža

Interaktivnu izložbu #filantropija…?, koja se tijekom listopada 2016. g. postavljena u Muzejsko galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli, do sada su već posjetile 33 grupe vrtićaraca, osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata, odnosno ukupno preko 1000 djece i mladih. Svi oni imali su prilike, osim učenja o filantropima koji su zadužili naš grad, aktivirati se u barem nekoliko interaktivnih točaka izložbe.

Dok su oni nešto stariji odabrali točku „Inovativni oblici filantropskog djelovanja“ i promišljali zajednički načine na koje sami mogu nešto učiniti za zajednicu, najmlađe su ipak privukle umjetničko-kreativne točke, poput „Kaligrafskog kutka“ ili „Filantropije u boji“.

Svi oni, veliki i mali, koji su na prvom katu Svetih Srca uzeli bojice u ruke i bojili veliki crtež na zidu, do sada nisu znali kako je autorica tog crteža ujedno i najmlađa suradnica na izložbi, trinaestogodišnja Mia Duić.

Upravo je Miju, učenicu 7. C razreda Osnovne škole Veruda, odabrala učiteljica Korana Lukić Šuran, jedna od suradnica u samom postavu izložbe, za izradu velikog crteža Valerijinog parka koji svi posjetitelji Svetih Srca u listopadu mogu bojati.

Mia kaže kako je, kad je tek dobila zadatak, prvo pomislila kako je istovremeno sretna, ali i djelomično uplašena jer nije bila sigurna je li spremna za takav izazov i može li to uistinu učiniti. Mladu autoricu pitali smo bavi li se i inače crtanjem i kako je zadovoljna konačnim izgledom svoga rada: „Svakodnevno se neprofesionalno bavim umjetnošću, a crtanje mi je neka vrsta odmora od svega. Kada god mogu, pa bilo to i na 5 minuta, ugrabim svoj blok za skice i u njemu skiciram neke moguće ideje ili samo što mi je na umu u tom trenutku. Umjetnost je moj životni smjer, nešto čime se želim profesionalno baviti. Točnije, želim biti animatorica, raditi crtane, animirane filmove. Oko crteža sam na početku bila skeptična, nisam bila sigurna je li to to?, ali sam na kraju bila jako zadovoljna kako je ispalo – Jako je veselo i živopisno.“

Mia nam je također rekla kako je izložbu posjetila odmah po otvaranju, a do sada misli da je jednom djelovala filantropski kada je prodavala neke svoje kreacije i prikupljeno davala u dobrotvorne svrhe. A što za najmlađu suradnicu izložbe znači filantropija? „To je težak pojam za objasniti i još uvijek ga pokušavam u potpunosti shvatiti, ali mogla bih ga objasniti ovako – Filantropija je unutarnje zadovoljstvo koje osjećam kada god mogu pomoći drugima i mojoj zajednici.“

Mijina učiteljica, Korana Lukić Šuran jako je zadovoljna izgledom crteža i polaže puno nade u Mijin daljnji kreativni rad.