Hrvatska, Nekategorizirano

Predstavljena nova brošura o korporativnoj filantropiji

IMG_7274Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji s HGK Županijskom komorom Pula danas je održala konferenciju za medije na kojoj je predstavila publikaciju „Korporativna filantropija“. Konferenciji je prisustvovala upraviteljica Zaklade Helga Možé Glavan, predsjednica HGK Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić te autorica predstavljene brošure o korporativnoj filantropiji Kristina Afrić Rakitovac.

Brošura „Korporativna filantropija“ je prije svega namijenjena tvrtkama i poslodavcima, odnosno poslovnom sektoru s područja Istre. Autorica, doc.dr.sc. Kristina Afrić Rakitovac, profesorica na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, u brošuri je predstavila mogućnosti koje poslovni sektor posjeduje za doprinos kvaliteti života u lokalnoj zajednici.

Jaklin Majetić je izrazila zadovoljstvo što HGK Županijska komora Pula još jednom surađuje sa Zakladom u projektima koji potiču poslovni sektor na komunikaciju sa zajednicom. Ustvrdila je kako istarsko gospodarstvo već niz godina dobro prepoznaje svoju ulogu i značaj u podupiranju svoje okoline, od velikih tvrtki do malih obrtnika, volonterskim pristupom, transportom, proizvodom ili donacijama. Helga Možé Glavan istaknula je kako će Zaklada brošuru distribuirati u budućim susretima s poslovnim sektorom i u aktivnostima Zaklade, od kojih je jedna i promocija novog Filantropskog fonda Istre. Zaklada je tako danas objavila Javni poziv tvrtkama na uključenje u Filantropski Fond Istre u kojem poziva sve zainteresirane tvrtke i obrtnike, (neovisno o veličini), koji su svjesni važnosti korporativne filantropije i koji žele biti društveno odgovorni, da doniraju sredstva u skladu sa svojim mogućnostima u zajednicu na promišljen i organiziran način.

Nakon konferencije, autorica brošure profesorica Kristina Afrić Rakitovac, održala je predavanje „Doprinos poslovnog sektora rješavanju društvenih izazova i kvaliteti života lokalne zajednice“ za dvadesetak okupljenih studenata, poslovnih subjekata i predstavnika medija. U predavanju se osvrnula na osnovne dijelove brošure, objasnila osnovne termine te pružila prikaz primjera dobre prakse koji su prisutni u hrvatskom poslovnom sektoru.

Istaknula je kako postoji zamka uspoređivanja implementacije korporativne filantropije sa samopromocijom tvrtki, međutim ne treba zazirati od vidljivosti doniranja, kojim se potiče i druge poslovne subjekte da vraćaju zajednici.

Sve ove aktivnosti dio su projekta „Filantropija – oslonac održivih zajednica“ u kojem Zaklada započinje sljedeću projektnu fazu u kojoj se fokus pomiče ka promociji suradnje lokalne zajednice i poduzeća, obrtnika i ostalih poslovnih subjekata, osnivanju Filantropskog fonda Istre te stvaranju relevantnog dijaloga o društveno odgovornom poslovanju na području Istre.
Projekt „Filantropija – oslonac održivih zajednica“ financiran je iz sredstava Europske unije putem Programa: IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva.

Izvor: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva