EHO, Nekategorizirano

Europski parlament raspravlja o potrebi jedinstvenog tržišta za filantropiju

Europski parlament pokrenuo je na svom plenarnom zasjedanju 21. listopada 2021. raspravu o potrebi “Jedinstvenog tržišta za filantropiju”. Povjerenica EK Mairead McGuiness, u ime povjerenice Mariye Gabriel, pozdravila je inicijativu koja poziva na javno-privatna partnerstva za opće dobro. Nakon njezinog uvoda uslijedili su doprinosi nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući potpredsjednicu Nicolu Beer i zastupnika Ilhana Kyuchyuka, koji su pokrenuli raspravu. Cilj inicijative je otključati potencijal koji filantropija ima za oporavak i budućnosti Europe mobilizirajući komplementarne privatne resurse za javno dobro i olakšavajući prekogranično davanje i filantropsko djelovanje, navodi se na stranici Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj.

U svom uvodnom obraćanju, povjerenica EK Mairead McGuinness naglasila je važnost filantropskog sektora u Europi koji uključuje više od 147.000 zaklada za javnu dobrobit s akumuliranim godišnjim izdacima za programe za opće dobro od gotovo 60 milijardi eura. Istaknula je: “Filantropija nam može pomoći da kataliziramo holističkiji odgovor na velike izazove koji su pred nama, od klimatskih promjena do cijepljenja i društvenih inovacija”.

Zastupnik u Europskom parlamentu Seán Kelly naglasio je kako filantropija igra ključnu ulogu u održavanju kohezije zajednice i dijeljenju europskih vrijednosti, suočavanju s rastućim nejednakostima i pomaganju u ispunjavanju potreba građana i ostvarivanju promjena. Za europarlamentarca Milana Brgleza, filantropske organizacije prakticiraju europsku solidarnost i imaju potrebnu agilnost za prekogranično djelovanje što je ključno za rješavanje velikih izazova našeg vremena, uključujući zelenu i digitalnu tranziciju.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Nicola Beer i europarlamentarac Ilhan Kyuchyuk istaknuli su brzu reakciju filantropskih organizacija na pandemiju, posebno u pomaganju premošćivanja jaza u javnom pružanju potpore najugroženijim zajednicama. “Međutim, puni potencijal filantropije još ne može stupiti na snagu čak ni unutar Europske unije. Složena pravila i dalje ometaju prekograničnu filantropiju u obliku višestrukih pravnih, administrativnih i fiskalnih prepreka” . Beer i Kyuchyuk stoga pozivaju na hrabru akciju i uspostavu „jedinstvenog tržišta za filantropiju“ sa slobodnim protokom kapitala i primjenom načela nediskriminacije.

Zastupnik u Europskom parlamentu Sergej Lagodinski pozvao je na stvaranje nadnacionalnog pravnog oblika i posebnih regulatornih režima za europske udruge, neprofitne organizacije i zaklade kako bi se poboljšala suradnja u Europi. Rekao je: “Trebali bismo naglasiti i ojačati načelo nediskriminacije temeljeno na načelu slobodnog protoka kapitala u našoj Europskoj uniji, kao što je predložio Europski sud pravde. Moramo smanjiti ili ublažiti financijsko opterećenje za prekogranične donacije. Samo tako ćemo moći ojačati prekograničnu suradnju u Europskoj uniji”. Dodao je, “od najveće je važnosti imati sustav koji bi pomogao civilnom društvu, a ne samo gospodarstvu, da bude stvarno europsko”.

Hanna Surmatz, voditeljica zaštite okoliša i suvoditeljica inicijative Philantropy Advocacy, koju su zajednički pokrenuli Dafne i EFC, izjavila je: „Pozdravljamo ovu pravovremenu raspravu i povezane inicijative u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji. Izazovi za naše društvo, kao što su tekuća pandemija COVID-19 i klimatske promjene, ne prestaju na nacionalnim granicama, ali zakonski okviri za filantropsko davanje prestaju. Stoga u potpunosti podržavamo ovaj poziv za uvođenje jedinstvenog tržišta za filantropiju i javno dobro u cijeloj EU.”

Predstavnica Republike Hrvatske u stručnom timu inicijative Philantropy Advocacy je Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Više informacija o jedinstvenom tržištu filantropije pročitajte OVDJE.