EHO, Nekategorizirano

Održani Dani civilnog društva u Briselu

Lejla Šehić Relić (desno)

Tema ovogodišnje konferencije Civil Society Days u Briselu, koja je održana od 31. svibnja do 1. lipnja bile su migracije.

Panel na temu „Socijalna integracija i uloga Organizacija civilnog društva“, koju je otvorila Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek, tematizirao je načine na koji organizacije civilnog društva mogu pomoći društvenu integraciju, te osigurao prostor za razmjenu dobih primjera istraživanja i rezultata projekata na ovu temu – piše Volonterski centar Osijek.

– Socijalna integracija dugotrajan je i višedimenzionalan proces koji ne možemo mjeriti samo na razini pojedinca i zadovoljavanja dostojnih životnih uvjeta. Integracija se treba dogoditi i na općoj društvenoj razini.

Najvažnija uloga civilnog društva je da utječe na kreiranje pro-aktivnih strategija integracija kao i na ozračje prihvaćanja, poštovanja različitosti i interkulturalnosti.

Razlozi zbog kojih su organizacije civilnoga društva u položaju važnog dionika integracije izbjeglica i migranata su brojni, a najvažniji se odnose na otvaranje prostora dijalogu i traženje rješenja zajedno zainteresiranim stranama kako bi ovaj proces učinili dvosmjernim.

Osim toga, civilno društvo se u velikom broju slučajeva fokusira na snage, a ne na slabosti pojedinca i zajednice, što dovodi do holističkog pristupa problemima, razvoju partnerstava i boljem korištenju resursa – između ostaloga je rekla Šehić Relić na panelu.

Više informacja o konferenciji možete pronaći na stranicama organizatora EESC – European Economic and Social Committee.