EHO, Nekategorizirano

Nedostaje hospicij i pravna zaštita oboljelih od Alzheimera

U Osječko-baranjskoj županiji ima više od 6500 oboljelih
U Osječko-baranjskoj županiji ima više od 6500 oboljelih

Svjetski dan Alzheimerove bolesti, 21. rujna, obilježen je u srijedu, Alzheimer Caféom, u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije.

Organizirali su ga Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije i udruga Memoria koja djeluje u sklopu Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

– Alzheimer Café organiziramo s ciljem destigmatizacije bolesti, pružanja potpore oboljelima i njihovim njegovateljima te širenju znanja o Alzheimerovoj bolesti i problemima koje bolest nosi.

S obzirom na to da je gubitak mentalnih i psihičkih sposobnosti progresivan, dijagnosticiranje u ranijim stadijima bolesti nužno je ne samo zbog medicinskih razloga nego i zbog rješavanja pravnih i brojnih drugih pitanja vezanih uz bolesnika u stadiju u kojemu je sposoban donositi odluke vezane uz sebe i svoju obitelj – kaže Silvija Dološić, predsjednica Povjerenstva i udruge Memoria.

Rješenje je problema u sustavnoj senzibilizaciji javnosti, destigmatiziranju bolesnika, boljoj edukaciji o prepoznavanju prvih simptoma bolesti i prilagodbi svakodnevnoga života obitelji i oboljeloga. Kako bi se usporilo napredovanje bolesti, oboljeli mora biti integriran u društvo te raditi na održavanju svojih preostalih sposobnosti, rečeno je na skupu.

O Alzheimerovoj bolesti govorili su liječnici psihijatri, doc. dr. sc. Ljiljana Radanović Grgurić, iz KBC-a Osijek, i dr. med. spec. Tomislav Pavlović iz Našica, te doc. dr. sc. Svetlana Tomić, voditeljica Odjela za bolesti poremećaja pokreta i neuromišićne bolesti KBC-a Osijek.

Potporu u rješavanju brojnih problema oboljelih od ove bolesti, a u Osječko-baranjskoj županiji ima ih više od 6500, i njihovih obitelji, dali su župan Vladimir Šišljagić i Antun Kapraljević, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije.

Izvor: Glas Slavonije