EHO, Nekategorizirano

Novinari iz cijele Hrvatske šokirani ličkom realnošću

Na okruglom je stolu predstavljena problematika i poražavajuće činjenice
Na okruglom je stolu predstavljena problematika i poražavajuće činjenice

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura plus iz Splita uz podršku LAG-a Lika, Općine Lovinac i Turističke agencije Hana tours iz Gospića organizirala je Studijsko putovanje za predstavnike/ce medija u Liku koje je održano 20. i 21. rujna 2016. godine.

Studijski posjet Lici za medije iz cijele Hrvatske u jutarnjim satima počeo je u otočkoj sirani Runolist, piše LIKA CLUB.

Okrugli stol o socijalnim uslugama na području Like, te predstavljanje potencijala održivog razvoja Like, bili su početni sadržaji kojima su novinari upoznati stanjem i pozicijom Like u Hrvatskoj.

U dvodnevnom studijskom putovanju cilj je bio novinare upoznati s potencijalima Like, prirodnim bogatstvima, kulturnim znamenitostima, tradicijskim zanimanjima i proizvodima, poduzetničkim inicijativama, ljudskim potencijalima, te poteškoćama s kojima se bore stanovnici ruralnih područja Like u svakodnevnom životu.

S obzirom da područje Like zauzima gotovo 10% teritorija Republike Hrvatske, a ima manje od 10 stanovnika po četvornom kilometru dok je Hrvatska na oko 80 stanovnika po četvornom kilometru, predstavlja se kao izuzetno rijetko naseljen kraj. Potencijala ima mnogo, međutim s brojnim se problemima susreće stanovništvo koje ima velike probleme pri provođenju ideja, stanovništvo se ipak dobro nosi.

Na Okruglom stolu nastupile su predstavnice Odjela za gospodarstvo i Odjela za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije, Petra Aničić iz LAG-a Lika, Anita Bušljeta-Tonković iz gospićkog odjela Instituta Ivo Pilar i Hrvoje Račić kao načelnik Općine Lovinac.

U pojedinačnim izlaganjima predstavili su problematiku ali i konkretne činjenice o pojedinim poražavajući brojkama koje se odnose na Ličko-senjsku županiju.

LAG Lika predstavio je svojih nekoliko projekata među kojima posebno; Stay 3 days in Lika, Integra 2020 i Lika Quality. Iz Instituta Ivo Pilar Anita Bušljeta-Tonković istaknula je statistički dio sociološkog istraživanja koje je provedeno u Lici, a ukazuje na pojedine poražavajuće okolnosti i činjenice, ali i postojanje kritične mase koja želi promjene u Ličko-senjskoj županiji.

Na pitanje novinara LIKA CLUB-a postavljeno načelniku Općine Lovinac, na čemu se temelji njegova ideja o pokretanju poljoprivredne škole u Lici, Hrvoje Račić odgovorio je kako je potrebno najprije ponuditi opciju mogućnosti pohađanja poljoprivredne kako bi se znalo postoji li interes za istu.

Domaćin Okruglog stola i vlasnik Sirane Runolist, Milan Tomaić, u izjavama za novinare istaknuo je tešku poziciju svoje tvrtke u Otočcu gdje zapošljava 16 djelatnika i o njemu ovisi 80-ak obitelji od kojih svakodnevno prikuplja mlijeko za svoje proizvode. Otvoreno se požalio na rad Ličko-senjske županije koja ne potiče rad gospodarstvenika i potpuno je nezainteresirana za probleme lokalnih poduzetnika, čega je i on primjer. Izjavio je i kako je njegova sirana na prodaju za 50% uloženog iznosa (prave vrijednosti op.a.), među ostalim i zbog loše naplate proizvoda od strane nekih hrvatskih trgovačkih lanaca.

Skupina novinara u studijskom posjetu Lici najavila je opširne priloge o problematici i ostala šokirana rečenim od strane izlagača, a u dvodnevnom posjetu obišli su i Kuterevo, Gospić, Perušić te Lovinac.