Aktualno, Nekategorizirano

Izložba “Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. – 1991.”

Prikaz društveno-političke klime s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina
Prikaz društveno-političke klime s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina

Centar za mirovne studije poziva na izložbu “Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. – 1991.” u Galeriju Nova u Teslinoj 7 u Zagrebu. Izložba će biti otvorena u petak, 16. rujna 2016. u 19 sati, a ostat će otvorena do 7. listopada 2016.

Izložba “Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo 1988. – 1991.” temeljena je na višegodišnjem istraživačkom radu Grupe Borovo (Sven Cvek, Snježana Ivčić i Jasna Račić) o klasnim sukobima u Kombinatu Borovo predratnih godina.

Njihovo istraživanje pod nazivom “Kontinuitet društvenih sukoba 1988.-1991.: kombinat Borovo” prikaz je, na primjeru jedne tvornice, društveno-političke klime s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, vremena društvenih i ekonomskih reformi i početaka iščezavanja društvenog vlasništva, kao i prvih eksplicitnih nacionalističkih težnji koje će, u konačnici, eskalirati ratnim sukobima.

Upravo je format izložbe, uslijed svoje vizualne naravi, omogućio zorno prikazivanje i mapiranje učestalosti različitih onodobnih fenomena poput štrajkova ili čekanja i “uparivanje” istih s određenim političkim kontekstima, s ciljem pokušavanja detektiranja uzročno-posljedičnih veza između događaja koji su doveli do destrukcije jedne od najuspješnijih tvornica u Jugoslaviji, ali i događaja koji su rezultirali krvavim sukobima i rastakanjem same Republike.

Krize u Borovu, kojeg su, zbog multietničkog karaktera njegovih radnika, Vukovarci običavali nazivati i “Jugoslavija u malom”, prikazane su kronološki, duž timeline-a koji se proteže cijelom galerijom, a koji završava datumom izlaženja posljednjeg broja Tjednika Borovo (21. lipnja 1991.).

Činom selekcije i kompilacije odabranih tekstova iz ovog tjednika, objavljenih u razdoblju između 1988. i 1991. godine, i tiskanja njegovog “izvanrednog izdanja” izražavamo svojevrsni hommage najstarijem jugoslavenskom tvorničkom časopisu, koji je istraživačima Grupe Borovo predstavljao nezaobilaznu literaturu i polazišnu točku istraživanja, ali i nepresušan izvor informacija o samom kombinatu.

QR kodovi na zidovima galerije vode na web stranicu izložbe i projekta, dok sam galerijski postav od posjetitelja zahtijeva angažman u identifikaciji transformacije pozicije borovskih radnika u novonastalim okolnostima tranzicije ka kapitalizmu i početaka procesa prekarizacije rada, te otvara prostor za nove, progresivne i društveno odgovorne diskurse o borovskoj tvornici, ali i o samom gradu Vukovaru.

Autorski tim izložbe: Sven Cvek, Katerina Duda, Snježana Ivčić, Jasna Račić, Mirna Rul

Koncept galerijskog postava: Katerina Duda i Mirna Rul uz podršku Grupe Borovo

Organizatori: Centar za mirovne studije i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju