Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Europski socijalni fond sufinancira dvogodišnji projekt Inkluzivna farma za osobe s invaliditetom

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije iz Petrinje s krajem koronakrize počinje dvogodišnji projekt “Inkluzivna farma – Temelj samostalnog života”, koji je inovativni program psihosocijalne pomoći osobama s invaliditetom, prenosi Hina.

Projekt s oko milijun i pol kuna sufinancira Europski socijalni fond, a provesit će se u partnerstvu s Društvom za socijalnu ekologiju Zeleno zlato i Gradom Petrinjom. Prijavljen je na poziv Operativnog programa Učinkovitih ljudskih potencijala „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima Kninu, Belom Manastiru, Benkovcu, Petrinji, Vukovaru i općini Darda“.

Upravljačko tijelo projekta je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, dok je posredničko tijelo Hrvatski zavod za zapošljavanje.

“S obzirom na izvanrednu situaciju u kojoj se nalazimo, mi ipak nismo stali. Svaki novi dan učimo se kako se prilagoditi novoj situaciji, otkrivamo nove načine rada i osiguravamo uvjete da naša djeca, mladi s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom ne bi, sad još više, ostali socijalno isključeni”, rekla je voditeljica projekta Ivana Šalić.

Napominje da je „Društvo za socijalnu ekologiju Zeleno zlato“, kao partner, također potpisao ugovor kojim započinje projekt “Inkluzivna farma – Platforma zelenog poduzetništva” u vrijednosti od oko 1.420.000 kuna, prijavljen na isti natječaj.

Programom je predviđen dnevni boravak djece i mladih s teškoćama u razvoju, kao i odraslih osoba s invaliditetom, u prirodi na petrinjskom području.

Kroz neformalne oblike obrazovanja, kao što je uzgoj, prerada, obrada i priprema povrća, bobičastog sitnog voća i aromatičnog bilja, poboljšat će se njihovi socioekonomski i životni uvjeti, unaprijediti socijalna uključenosti s ciljem unaprjeđenja životnih vještina, te stvoriti preduvjeti za ravnopravno sudjelovanje u društvu.

Oba projekta, čiji je zajednički predznak Inkluzivna farma, provodit će se u Hrastovici pokraj Petrrinje.

“Na Inkluzivnoj farmi, u prirodi, koja nam ovih dana jako nedostaje, bit će mjesta i radosti za svakoga. Naravno, čim ne budemo više morali biti udaljeni jedni od drugih 2 metra”, rekla je Šalić.