Hrvatska, Nekategorizirano

Keramika 54+, projekt koji Petrinjcima nudi terapiju, hobi ili novu poslovnu priliku

Udruga Građanski aktivizam (GRAK) iz Petrinje 1. travnja je ugovorila provedbu projekta Keramika 54+ na pozivu Umjetnost i kultura online. Projekt će u jednogodišnjem trajanju sufinancirati Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 482.720,00 kuna.

Svrha projekta je povećanje socijalne uključenosti i razvijanje kreativnih vještina kod osoba starijih od 54 godine s područja Sisačko-moslavačke županije. Sudjelovanjem u online radionicama umjetničke keramike korisnici će izrađivati umjetničke predmete uz pomoć svojih ruku, rotirajućeg stalka i sitnog alata. Osim što potiče kreativnost, glina ima i terapijska svojstva i koristi se u liječenju depresije i artritisa. Sveprisutnost gline na našem području i činjenica da rad s glinom predstavlja svojevrsnu terapiju ovom projektu daje smisao i opravdanost. – navodi se na stranici udruge www.grakni.hr.
Značaj i rezultati projekta

Sisačko-moslavačka županija će dobiti 30 osoba koja imaju vještine za ručno oblikovanje gline i dizajn unikatnih umjetničkih predmeta od keramike što može obogatiti lokalnu turističku ponudu koja se između ostaloga temelji i na tradicijskom lončarstvu.

30 korisnika projekta će steći znanja i vještine potrebne za razvoj te umjetničke keramike koja može generirati nova radna mjesta ili korisnicima postati unosan hobi. Moguće je da će neki od korisnika krenuti u izazov (samo)zapošljavanja kroz osnivanje zadruge, kućne djelatnosti ili obrta. Stečena znanja i vještine korisnici će moći širiti dalje, unutar svojih zajednica.

Kroz Facebook stranicu i grupu Keramika 54+ izgradit će se održiva online zajednica osoba starijih od 54 godine koje se bave izradom umjetničke keramike. Korisnici će i nakon završetka projekta moći međusobno komunicirati, dijeliti savjete i iskustva te nastaviti razvijati svoju kreativnost – zaključuje se u objavi.

Najave radionica pratite na Facebook stranici Keramika 54+