Hrvatska, Nekategorizirano

U petrinjskoj online učionici lončarstva nema praznih mjesta!

Foto: GRAK

Kada smo zamišljali online tečaj keramike za osobe starije od 54 godine, znali smo da će ih oblikovanje gline jako zainteresirati. Ali nismo znali da će polaznici tečaja s takvim oduševljenjem sudjelovati na tečaju. Ljeto je, predavanja su dosta učestala ali u našoj online učionici nema praznih mjesta! Svi su polaznici i dalje jako zainteresirani i vrlo kreativni o čemu svjedoče njihovi radovi – navodi se na stranici projekta Keramika 54+.
Za sve je to zaslužan njihov mentor, poznati petrinjski lončar i umjetnik, Valentino Valent. Na svaki online sat Valentino dođe spreman i dobro raspoložen jer istinski uživa u podučavanju na daljinu. S polaznicima je izgradio lijepu komunikaciju punu međusobnog poštovanja i razumijevanja. Način njegovog predavanja očigledno godi polaznicima tečaja jer na pečenje šalju prekrasne predmete od gline, rađene s puno strpljenja, znanja i ljubavi. Ukratko, imamo najboljeg učitelja keramike! – ističe udruga Građanski aktivizam.

Online radionice keramike koje su u dvjema skupinama započele 1. lipnja dio su projekta “Keramika 54+” koji je uključio 22 osobe starije od 54 godine iz Sisačko-moslavačke županije. Tečaj je zamišljen kao niz od 50 radionica.

Palma Miličević, predsjednica udruge Građanski aktivizam (GRAK) kaže da su u početku brinuli kako će se starije osobe snaći u online učenju i dosta zahtjevnoj keramičkoj umjetnosti ali su ubrzo odahnuli.
– Korisnici su oduševljeni sadržajem tečaja i voditeljem, gospodinom Valentom. S veseljem čekaju online predavanja na kojima aktivno sudjeluju. Njihova su online druženja sve više prijateljska, a ni umjetnička strana nije zanemariva. Prve smo glinene radove već ispekli u keramičkoj peći i slobodno možemo reći da su mnogi od njih prava umjetnička djela – s ponosom ističe Miličević.

– Organizacija online tečaja traži puno prisutnosti i rada jer je korisnicima potrebno dostavljati „art pakete“ koji sadrže opremu, glinu, alat i potrebne boje za keramiku. S druge strane, od njih treba preuzeti gotove glinene radove koji se onda peku u keramičkim pećima. I naravno, pečene radove treba vratiti korisnicima. Za dobru je organizaciju tečaja zaslužan Ante Čakarić, voditelj projekta, a za dobru edukaciju petrinjski umjetnik i lončar Valentino Valent – pojašnjava Miličević i dodaje kako je online varijanta tečaja malo složenija.

Do sada su održane 34 online radionice, a ove dvije skupine završavaju s radionicama do jeseni, a onda kreću upisi novih polaznika.
I na kraju, Palma Miličević zaključuje kako su mimo svih očekivanja pokazani sjajni rezultati u oblikovanju gline i keramičkoj umjetnosti, koji raduju polaznike, ali ne čude i novi planovi u udruzi.

– Mi u udruzi GRAK već planiramo nastavak ovog projekta pa spominjemo lončarsku zadrugu ili društveno poduzeće preko kojeg bi onda prodavali umjetničku keramiku koju su izradile osobe starije životne dobi i druge ranjive skupine građana.

 

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ugovoren je u okviru poziva Umjetnost i kultura online.