Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

ESF pomaže društvenom poduzeću Labtex u zapošljavanju osoba s invaliditetom

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

U Hrvatskoj zasad samo desetak privatnih tvrtki zapošljava više od 40 posto osoba s invaliditetom, čime dobivaju status integrativnih tvrtki. Njime pokazuju svoju društvenu odgovornost, ali i dobivaju pristup Europskom socijalnom fondu, koji im kroz različite projekte financira kupnju suvremenih automatiziranih strojeva. Sa samo 0,2 posto takvih tvrtki, Hrvatska je daleko ispod prosjeka Europske unije koji iznosi visokih deset posto, navodi HRT1.

Ivana Tole jedna je od 15 osoba s invaliditetom zaposlenih u tvrtki Labtex. Mnogo joj znači što ima posao, baš kao i njezinim kolegama Denisu i Mariju.

– Mogu plaćati račune, mogu prehraniti obitelj, izaći van – kaže Denis Slunjski.

– Kad se umorimo, odmorimo se i prilagođeno nam je sve – dodaje Marijo Mužić.

Da poslovi i uvjeti budu prilagođeni tjelesnom ili intelektualnom invaliditetu, brine se stručna suradnica za osobe s invaliditetom Sarah Jantol.

– Ako primijetim da u nekim radnjama su malo manje motivirani ili vidim da imaju poteškoća, tu onda ja uskačem i tako im pružam podršku – objašnjava.

Kako bi neka tvrtka imala status integrativne, mora imati barem 40 posto radnika s invaliditetom.

– Naravno da nam njihove sposobnosti otežavaju malo proces u proizvodnji ali mi se svakoga dana trudimo njima prilagoditi posao – kaže Milka Andrić, voditeljica proizvodnje u Labtexu.

Da bi ova i druge privatne tvrtke nadoknadile smanjenu radnu efikasnost osoba s invaliditetom, država subvencionira njihove plaće, a europski fondovi pomažu im kupiti automatizirane strojeve.

– Pomažu nam nabaviti moderne strojeve kako bi integrirali osobe s invaliditetom da bi mogli raditi za tim strojevima koji im pomažu podići efikasnost a nama konkurentnost na tržištu – objašnjava Mladen Beljo, direktor Labtexa.

Modernizirali su proizvodnju, ali i dizajn radne odjeće.

– Tako da to bude što primamljivije vanjskom tržištu, europskom, kao i našem ovdje – dodaje Petra Poljugan, konstruktorica odjeće.

Uza sve to, i osobama s invaliditetom pružaju kvalitetniji život, materijalnu sigurnost i ravnopravan status u društvu.

Prilog objavljen u Dnevniku HRT1 dostupan OVDJE.

………………………………………………………………………………

Labtex je prva integrativna radionica u Hrvatskoj. Društveno je poduzeće koje posluje od 2012. i pruža zaštićeno zaposlenje osoba s invaliditetom koje čine 50% zaposlenih u poduzeću. Projekt “Društveni poduzetnik na putu u EU tržište” je unaprijediti poslovanje društvenog dodatnom edukacijom zaposlenih u poslovnim vještinama, uvesti 60 novih tekstilnih proizvoda na tržište, te tako i generirati potrebu za novim zapošljavanjem dvije osobe s invaliditetom. Ukupna vrijednost projekta je 1.124.690,34 kuna. Projekt je odobren za sufinanciranje temeljem prve Odluke o financiranju u okviru poziva Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza 1.