Nekategorizirano, Svijet

Aktivisti traže da EU zabrani izvoz zabranjenih pesticida u treće zemlje

Foto: unearthed.greenpeace.org/

Sedamdesetak nevladinih organizacija pozvalo je prošli tjedan Europsku komisiju da zabrani izvoz u treće zemlje pesticida koji su zabranjeni u Europi i zaustavi uvoz hrane proizvedene s tim pesticidima, prenose europski mediji.

Države članice EU-a odobrile su 2018. izvoz 81.615 tona pesticida u treće zemlje, koji sadrže 41 štetnu supstancu koje su zabranjene za korištenje na europskim poljima iz ekoloških i zdravstvenih razloga, po istraživanju koje su proveli Public Eye i Greenpeace Unearthed, čiji su rezultati objavljeni ranije ove godine.

„Kada bi se nastavilo sa sadašnjom praksom, to bi proturječilo Zelenom planu i obećanju Europske komisije temeljem strategije ‘Od polja do stola’ da će promicati standarde sigurnosti i održivosti izvan Europske unije kako bi se osigurali održivi prehrambeni sustavi ‘ne samo unutar nego i izvan njezinih granica’”, navodi se u pismu koje su nevladine organizacije 5. studenoga poslale europskim dužnosnicima, prenosi EUobserver.

Većina tih pesticida završila je u zemljama s niskim i srednjim primanjima kao što su Brazil, Ukrajina, Maroko, Meksiko i Južnoafrička Republika. Većina ih je izvezena iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Belgije i Španjolske. Najveći izvoznici su 30-ak kompanija, uključujući Syngentu, Bayer i BASF, te neke manje tvrtke poput talijanske Finchimice i njemačkog Alzchema.

„Europske kompanije iskorištavaju slabe nacionalne zakone na području zdravlja i zaštite okoliša kako bi prodale trećim zemljama pesticide koje se smatra preopasnima za korištenje u Europi”, kazala je Angeliki Lysimachou iz nevladine organizacije Pesticide Action Europe. „To je jednostavno nemoralno, no Komisija to dopušta”, upozorila je.

Istraga koju je provelo Pesticide Action Europe pokazala je da su ostaci 74 pesticida zabranjenih u EU pronađeni u prehrambenim proizvodima na europskom tržištu 2018. Mnogi su pronađeni u biljnim proizvodima kao što su čajevi, začini i voće, kao i egzotično voće poput goji bobica. Istraživanje je općenito pokazalo da u prehrambenim proizvodima iz uvoza ima više ostataka pesticida nego u onima proizvedenima u EU.

Francuska će 2022. prva u EU uvesti zabranu izvoza i transporta proizvoda za zaštitu bilja koji su zabranjeni u EU u svrhu zaštite zdravlja i okoliša. Zabrana će se odnositi i na uvoz prehrambenih proizvoda proizvedenih s tim pesticidima.

Nevladine organizacije pozvale su stoga Komisiju da slijedi taj primjer.

Europska unija bi, po Komisijinoj strategiji “Od polja do stola”, trebala do 2030. smanjiti korištenje pesticida za 50 posto, a umjetnih gnojiva za 20 posto. (Hina)