EHO, Nekategorizirano

Amnesty International: Twitter je toksično mjesto za žene

2425a4684df03c3df326f09ec79a0856_XLOd političarki do novinarki, aktivistkinja i spisateljica, žene danas koriste Twitter za umrežavanje, razmjenu informacija i izražavanje svojih stavova. Istovremeno, mnoge žene na Twitteru doživljavaju uznemiravanje i nasilje, često bez da itko za to snosi odgovornost. Kao tvrtka, Twitter je podbacio u zaštiti i poštivanju ženskih prava jer nedovoljno istražuje i sankcionira prijave nasilja, stoji u novom izvještaju Amnesty Internationala, prenosi Crol.

U proteklih 16 mjeseci, Amnesty International proveo je kvalitativno i kvantitativno istraživanje o iskustvima žena na društvenim mrežama, uzevši u obzir razmjer, vrstu i učinak nasilja i zlostavljanja na Twitteru, s posebnim naglaskom na Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Zlostavljanje uključuje izravne i neizravne prijetnje fizičkim ili seksualnim nasiljem, diskriminaciju temeljem nekog aspekta ženina identiteta, ciljano uznemiravanje i kršenje tajnosti osobnih podataka (npr. dijeljenje ili objava privatnih fotografija bez pristanka).

Istraživanje je ukazalo na konkretne primjere nasilja i zlostavljanja na Twitteru, osobito prema ženama ne-bijele rase, pripadnicama etničkih ili vjerskih manjina, ženama s invaliditetom i LGBT osobama. Svoja iskustva podijelile su, između ostalih, novinarka Jessica Valenti, britanska ministrica unutarnjih poslova u sjeni Diane Abbott, članica pokreta Black Liver Matter Miski Noor, i autorica projekta Everday Sexism Laura Bates.

Žene su mete nasilja na Twitteru iz različitih razloga – najčešće zbog izražavanja svojih stavova (posebno feminističkih) ili jednostavno zato što su javne ličnosti. Takva iskustva imaju negativne posljedice na njihovo pravo na izražavanje. Umjesto da ojača ženske glasove, Twitter omogućuje nasilje i uznemiravanje zbog kojih žene često same sebe cenzuriraju, ograničavaju interakciju s drugima ili čak napuštaju ovu platformu.

twitter_tablica
Na temelju nalaza istraživanja, Amnesty International uputio je Twitteru sljedeće preporuke:

  • Twitter bi trebao javno podijeliti detaljne i relevantne informacije o vrsti i razmjeru nasilja nad ženama i drugim ranjivim skupinama te objaviti kako su reagirali na to nasilje.
  • Twitter bi trebao unaprijediti svoje mehanizme za prijavu nasilja kako bi se osiguralo učinkovitije procesuiranje prijava.
  • Twitter bi trebao pojasniti kako interpretira i identificira nasilje i zlostavljanje te kako procesuira prijave.
  • Twitter bi trebao poduzeti proaktivnije mjere s ciljem educiranja korisnika i podizanja svijesti o sigurnosti i privatnosti koje bi ženama pomogle da njihova iskustva na ovoj platformi budu manje toksična.

Iskustva žena na Twitteru

Izvještaj u cijelosti možete pronaći ovdje.