Intervjui, Nekategorizirano

Ana Dević, kustosica WHW kolektiva: ‘Suvremena umjetnost nam može pomoći da spoznamo trenutak koji upravo proživljavamo‘

Ana Dević, kustosica iz WHW kolektiva

O WHW Akademiji, izložbi koja će vas oboriti s nogu, ali i djelovanju u jednoj od najprestižnijih kulturnih institucija u svijetu razgovarali smo s jednom od kustosica renomiranog kolektiva What, How & for Whom.

Ana Dević je povjesničarka umjetnosti i kustosica, živi u Zagrebu gdje administira, koordinira i kurira, povremeno piše i pleše kad god stigne. Uz druge teme, zanimaju je mogućnosti izložbenog žanra, obrazovni kolaborativni procesi i različite kulturne situacije u kojima se prepleću umjetnost i politika. Uz Ivet Ćurlin, Natašu Ilić i Sabinu Sabolović članica je kustoskog kolektiva Što, kako i od koga/WHW. Od 2003. taj kolektiv vodi program Galerije Nova, a od 2018. međunarodni studijski i eksperimentalni program za mlade umjetnike WHW Akademija u Zagrebu. Članice Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović imenovane su 2019. za umjetničke direktorice Kunsthalle Wien u Beču, a Ana Dević vodi WHW u Zagrebu na čijim programskim aktivnostima surađuju kolegice Ana Kovačić i Martina Kontošić. Doktorandica je na povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zadru s temom “Hrvatska antifašistička umjetnička produkcija u kontekstu europske umjetnosti otpora” pod mentorstvom dr. sc. Ljiljane Kolešnik. Ana predaje već drugu godinu na WHW Akademiji i MA programu Nuova Accademia di Belle Arti NABA-e u Milanu.

Intervju dostupan ovdje.