Intervjui, Nekategorizirano

800 tisuća kuna programima za razvoj kulture i umjetnosti u zajednici

Ukupno 800 tisuća kuna dodijeljeno je, u sklopu javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici, organizatorima 15 programa koji će se održavati u različitim gradskim četvrtima, istaknula je u četvrtak zagrebačka pročelnica za kulturu Emina Višnić.

Sredstva su dodijeljena u sklopu Posebnog javnog poziva Kulture i umjetnosti u zajednici čiji je ukupni fond bio 800 tisuća kuna. Na poziv je prijavljeno 205 programa, od kojih je odabrano 15, istaknula je Višnić na konferenciji za medije.

“Odabrani su programi koji svojim programskom kvalitetom, referencom umjetnika i drugih organizatora, iskustvom organizatora, mogu najbolje doprinijeti ciljevima samoga poziva”, dodala je.

Radi se o programima kulturnih i umjetničkih sadržaja te relevantnih tema u različitim kvartovima u Zagrebu, koji omogućuju angažman građana i civilne scene u kulturnom životu.

Jedan od uvjeta natječaja bio je da se radi o programima koji su fokusirani na jednu gradsku četvrt, pa su tako odabrani programi koji će se odvijati na Trešnjevci, Malešnici, Kustošiji, Brezovici, na Donjem gradu i drugim kvartovima.

Među odabranim programima su Žaruljica kulture na Savici, Attackova hibridna zajednica, Mamutica Classics – ciklus koncerata Zagrebačkih solista u Travnom i drugi.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je kako je u proračunu za 2023. godinu povećana izdvajanja za kulturu za osam posto, a kada se dodaju i planirana sredstva Europske unije, to je 10 posto više.

Osvrnula se i na sam sadržaj javnog poziva, istaknuvši da će se on raspisati i iduće godine uz povećana sredstva.

“Iznimno nam je stalo da kultura bude dostupna, i izvan centra grada, ali i po vrsti sadržaja, da spusti barijere u sudjelovanju”, poručila je Dolenec. (Hina)