EHO, Nekategorizirano

Bankovne ovrhe – pljačke u stilu najvećih mafijaša

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nacrt Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača ugledat će svjetlo za 15 dana, budući da je jučer na web stranicu e-Savjetovanja pušten obrazac njegove prethodne procjene.

Autor: Valentina Wiesner, Večernji list

Konačno novosti za blokirane! Ali samo za one s dugom manjim od 20.000 kn koji su nakon najmanje tri godine blokade spremni otići u osobni bankrot. I usto, kako je nespretno naznačeno u procjeni učinaka – poštene! Nacrt Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju potrošača ugledat će svjetlo za 15 dana, budući da je jučer na web stranicu e-Savjetovanja pušten obrazac njegove prethodne procjene. Na žalost, građani iz njega neće saznati puno više od onoga što se prethodnih tjedana najavljivalo kao probni balon iz Ministarstva pravosuđa jer konkretnih prijedloga izmjena zakona nema, samo nejasnih ideja o njihovim učincima. Prije je ovaj oblik e-Savjetovanja sadržao i osnovne teze izmjene zakona koje se više ne navode.

Cilj – deblokada 100.000

U procjeni učinaka navodi se kako je cilj zakonskih izmjena u roku od 12 mjeseci deblokirati 100.000 građana te stvoriti uvjete da se osigura dovoljan broj zainteresiranih i stručnih osoba na općinskim sudovima koje će voditi poslove povjerenika u postupcima osobnog bankrota.

– Uvođenjem jednostavnog postupka stečaja potrošača u kratkom roku će se deblokirati 100.000 građana (poštenih potrošača) čime će im se osigurati uvjeti za normalan život i pravo na drugu priliku – navodi se očekivani ishod, no nije jasno otkud je u ovu konstrukciju upao termin „poštenog potrošača“ i što bi trebao značiti. Hoće li se deblokirati samo „pošteni potrošači“ i tko će utvrditi koji su pošteni ili će se opošteniti deblokadom – kako bi se poslije mogli pošteno istrošiti. Crni humor, da, ali onaj kojemu je palo na um ubaciti takvu tvorbu u procjenu učinaka stvarno na njega izaziva.

No, da se nešto počelo „kotrljati“ po pitanju mjera za pomoć blokiranima svjedoči i aktivnost koju su pokazali kasnovečernjim odgovorom iz Ministarstva financija odakle su poručili da pripremaju nacrt prijedloga Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama kojim će se propisati uvjeti, način i postupak otpisa dijela dospjelih dugova za koje se provodi ovrha. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ovih se dana učestalo nalazi s predstavnicima blokiranih. Prošli je tjedan primio delegaciju Ovršnog ustanka, a danas će se sastati se predsjednicom Blokiranih Miriam Kervatin. Blokirane će u ponedjeljak ponovo primiti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kervatin najavljuje da će ministru ponoviti da mjere koje predlažu ne idu u smjeru rješenja.

– Čudi me uskogrudnost vizije koja ne zna pročitati osam godina kamatarenja kućanstava, uništavanja obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva i rast broja “kokošara” koji na tome zarađuju. Namjeravaju ubaciti još i javne ovršitelje! Kamo to vodi osim u totalni bankrot – kaže M. Kervatin. Glavni tajnik Blokiranih Mario Strinavić pita smatra li ih ministar Bošnjaković budalama kad kaže da je cilj novog ovršnog zakona smanjiti troškove, a u ovršne postupke, uz javne bilježnike, odvjetnike i Finu, sad uvodi i ovršitelje.

– Iz ovršnih postupaka mora se micati sve što nije sud. Očito se radi o kompenzaciji javnim ovršiteljima koje je Orsat Miljenić izbacio iz postupaka i to je za nas neprihvatljivo – kaže Strinavić.

“Prekogrobni” robovi

Problem blokiranih poprimio je takve razmjere da gotovo ne postoji javna rasprava u kojoj se ne spominju kao najveći krimen vlasti, a pismo o toj temi premijeru Andreju Plenkoviću upućeno je i iz hrvatskog P.E.N.-a., člana Međunarodnog udruženja književnika. Potpisao ga je Ante Armanini, dramaturg i pisac, koji položaj blokiranih građana naziva najtežom i gotovo kobnom situacijom za Hrvatsku.

– Nedopustivo je da se u 21. stoljeću pada u regresije ekonomskog i civilizacijskog tipa u kojima je moguće da privatne skupine bankovnih udruga ili privrednih mešetara teroriziraju i pljačkaju građane u stilu običnih mafijaša ili razbojnika. Mafijaš ili razbojnik kada pljačka, to radi jednokratno i ostavlja žrtvu živu ili mrtvu iza sebe. Međutim, sustavi bankovnih ovrha su takvi da od slobodnih građana prave ekonomske i doživotne ili čak prekogrobne robove – piše Armanini. Dotiče se i kurikularne reforme i Istanbulske konvencije, no najviše siromašenja građana. Prozvao je i ministra Bošnjakovića, ustvrdivši da je bankarski sustav sjajno uspio zahvaljujući zakonima začetima u njegovo vrijeme.

– Sada taj isti ministar daje lažne nade u poboljšanje statusa dužnika – napisao je Armanini.