Nekategorizirano, Stajališta

Blokirani: Novac za regres i povrat poreza isplatite blokiranim građanima na zaštićene račune

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Udruga Blokirani u ponedjeljak je u pismu pozvala Vladu da regres kao i povrat poreza, koji će biti isplaćeni zaposlenima u državnim i javnim službama, svim blokiranim građanima isplati na zaštićeni račun.

Udruga Blokirani zastupa interese 330 tisuća blokiranih građana, a u pismu upozorava da isplaćeni regres neće doći u ruke onih kojim je namijenjen, jer regres i povrat poreza, prema Ovršnom zakonu, nisu definirani kao primanja i naknade koji su izuzeti od ovrhe.

Novac za regres stoga će kod blokiranih građana biti uplaćen na njihove blokirane, a ne zaštićene račune. Odnosno, kako navode, samo će se “provući kroz račune blokiranih i dodatno doprinijeti i onako iznimnom bogaćenju uskog segmenta pojedinaca koji bezobzirno sudjeluju u provedbi ovršnih postupaka”.

“Blokirani” stoga pozivaju premijera Tihomira Oreškovića da uredbom omogući uplatu regresa i povrata poreza na zaštićeni račun “te na taj način pomogne osiromašenim i blokiranim građanima, a ne bankarima, teleoperaterima, javnim bilježnicima i odvjetničkim uredima”.

“Ako će se isplata provoditi preko blokiranih računa građana, udruga Blokirani i svi njezini članovi će Vašu odluku smatrati kao predizborni čin i kao iznimno nehumanu i krajnje neukusnu porugu prema velikom broju građana kojima je oduzeto pravo na dostojanstvenost života čovjeka, s razloga jer ni Vaša Vlada nije ništa učinila kako bi se ovršni postupci ozakonili i uredili na human i pravedan način”, stoji u pismu Vladi koje potpisuje predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin.