Nekategorizirano, Rad udruga

BUM: Svojim smo projektom osnažili i druge udruge

Bebrinska udruga mladih napravila je velike pomake u svojoj zajednici Bebrinska udruga mladih napravila je velike pomake u svojoj zajednici
Bebrinska udruga mladih napravila je velike pomake u svojoj zajednici

Bebrinska udruga mladih prošle je godine provodila projekt Lokalni info centar za mlade Bebrina koji je bio samo početak za niz drugih aktivnosti, potaknuo osnivanje drugih sličnih udruga u okolici te stvorio nova partnerstva na drugim projektima.

Projekt je financiran od strane Europske unije (Europski socijalni fond) i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, a njegovom su provedbom u udruzi više nego zadovljni.

Što je najvažnije, njihovo je zadovoljstvo potkrijepljeno brojkama na koje su izrazito ponosni jer su, kako kažu, brojke puno više od planiranih.

Naime, čak je 345 sudionika, 11 lokalnih OCD-a i 4 medija sudjelovalo na Treninzima za mlade, OCD-e i medije.

Sajam udruga mladih/za mlade okupio je više od 100 posjetitelja, a Info dani za mlade čak 200 mladih osoba. Na Tribinama o aktivizmu mladih i pokretanju inicijativa kao doprinos razvoju lokalne zajednice sudjelovalo je 12 predstavnika jedinica lokalne samouprave te više od 50 mladih, odnosno predstavnika organizacija civilnog društva. Stručni tim BUM-a, a to je 10 volontera odradio je 2.593 volonterska sata.

Impozantne su to brojke za mladu udrugu koja djeluje u malom mjestu kao što je Bebrina.

No, najvažnije od svega je to što je Lokalni info centar za mlade Bebrina nastavio s radom i nakon završetka projekta. Martina Crnac, voditeljica LICM Bebrina volontirala je u uredu BUM-a/Info centra srijedom i petkom za potrebe i usluge korisnika Info centra.

– Tijekom protekla 4 mjeseca provedeno je više od 20 usluga, savjetovanja, informiranja, korištenja opreme nabavljene iz projekta i posuđeno više od 40 knjiga koje su nabavljene za opremanje Info centra stručnom literaturom.

Stručni tim BUM-a oformljen tijekom projekta LICM Bebrina, osnažen novim znanjima i vještinama aplicirao je na otvorene natječaje DM-a, HEP-a i Općine Bebrina. Rezultati još nisu poznati, no uvijek se nadamo pozitivnom ishodu – kaže Crnac te pojašnjava kako ova udruga nastavlja svoje djelovanje kroz partnerstva na projektu LAG-a Posavina, „Sudjeluj, zaključuj i odlučuj“ financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

– Na projektu prenosimo svoja znanja i stečene vještine kroz organizaciju raznih radionica i sudjelovanjem na raznim drugim radionicama organiziranim od strane LAG-a.

Također smo partner na projektu „Most za bolje sutra“ koji provodi Udruga ENAS, financiranog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

Članice Stručnog tima BUM-a sudjeluju na raznim edukacijama i radionicama vezano za Informiranje i savjetovanje, Aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici i Medijima putem kojih mladih komuniciraju i sličnim radionicama na kojima osnažuju svoje kapacitete i prenose stečena znanja i vještine koje su stekle kroz svoj doprinos u radu udruge – ističe Crnac kojoj je, kao i drugim članovima udruge, drago vidjeti i čuti da kroz projekt nisu osnaženi samo kapaciteti BUM-a, već su osnažene i druge udruge s područja njihove općine i šire za pripremu i provedbu manjih građanskih inicijativa i projekata.

– Rezultati su već vidljivi za Zbježansku udrugu mladih, koja trenutno provodi građansku inicijativu financiranu od strane Zaklade Slagalica putem programa “Naš doprinos zajednici”. Kreativna udruga mladih je aplicirala na novi program financiranja Zaklade Slagalica, na natječaj LOKOVEZ i odobren je projekt za financiranje.

Tribine o aktivizmu mladih i pokretanju inicijativa kao doprinos razvoju lokalne zajednice i Info dani za mlade koje smo provodili u sklopu projekta potaknule su jedinice lokalne samouprave i mlade na pokretanje udruga mladih/za mlade, tako da su tijekom i nakon projekta osnovane tri udruge mladih/za mlade, Udruga mladih Općine Podcrkavlje, Sibinjska udruga mladih i Udruga za mlade STUP. To nas iznimno raduje i veselimo se novim zajedničkim projektima i suradnji.

Zahvaljujemo se svima koji su doprinijeli uspješnoj provedbi projekta, a osobito volonterima koji su vrhunski odradili veliki posao – zaključila je Crnac.

Maja Celing Celić