Nekategorizirano, Rad udruga

Uspješno završen projekt “Volontiram, Cijenim Svoju Budućnost”

Projekt je iznjedrio i nove ideje
Projekt je iznjedrio i nove ideje

Projekt „Volontiram, Cijenim Svoju Budućnost“ Volonterskog centra Slavonski Brod polako je prišao kraju.

Projekt je to u kojeg su uključeni kao partneri Grad Slavonski Brod, Centar za socijalnu skrb, Učiteljski fakultet, Općine Garčin, Sikirevci i Vrpolje, te Osnovne škole Vjekoslava Klaića iz Garčina, Sikirevci, te Ivana Meštrovića iz Vrpolja. Projekt je financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih, piše Soundset.

Voditelji Leo Komarica ističe kako je u pitanju prvi samostalni projekt Volonterskog centra koji je trajao godinu dana.

– Zamišljen je tako da kroz edukacije djece od 2. do 4. razreda iz hrvatskog jezika i matematike razvijamo kod njih svijest i za volontiranjem, socijalnim uključivanjem u društvo i slično. U pitanju je mlada populacija, ali ako ne krenemo raditi s mladima na vrijeme, teško ćemo ga kasnije osvijestiti na volontiranje i socijalno uključivanje – ističe.

Zadovoljni su svi sudionici projekta, od samih studenata Učiteljskog fakulteta i djece iz spomenutih škola, do njihovih roditelja, učitelja, ali i profesora Fakulteta.

– Na ovaj način su naše studentice djeci dale dodatni poticaj, pokazale da jednako vrijede i mogu biti uspješni. Povratne informacije koje smo dobili od ravnatelja i učiteljica jest da su oni jako napredovali, jer su se osjećali bolje, sigurnije i uspješnije, što i je bila poanta. Naši studenti su tu uložili dosta slobodnog vremena, te bih ovim putem zahvalila svima koji su bili uključeni u ovaj projekt – rekla je prodekanica za nastavu Emina Berbić Kolar.

Martina Štivić, studentica 3. godine fakulteta, jedna je od sudionica projekta.

– Motiv mi je prije svega bio stjecanje znanja i vještina za fakultet, ali i daljnji posao. Već i prije samog projekta rađale su se neke ideje volontiranja, radile su se ideje sudjelovanja na nastavi, ali nam nije bilo moguće ostvariti tako nešto. I kako se otvorio ovakav projekt i otvorila nam se mogućnost volontiranja, uključila sam se u to. Prvenstveno je razlog bio što želim kroz 5 godina studiranja iskoristiti maksimalne mogućnosti, maksimalnmo se usavršiti, kako bi kasnije lakše obavljala posao, ali i imala iza sebe neko iskustvo s kojim bi ostvarila lakše zapošljavanje – kaže.

– Ovaj projekt je pri završetku, najavili smo pisanje novih projekata, očekujemo nekakve povratne informacije Ministarstva o tome koji su nam projekti prošli, dakle ovdje ne stajemo, bazirat ćemo se i dalje na tematiku socijalnih problema koji su zahvatili i Slavonski Brod i cijelu Hrvatsku – ističe voditelj Volonterskog centra.