Aktualno, Nekategorizirano

3. Tjedni IZBJEGLICAma!, 13. do 26. lipnja, u Zagrebu i Kutini

FOTO: Sanjin Kaštelan
FOTO: Sanjin Kaštelan

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, Koordinacija organizacija civilnoga društva za integraciju, organizira 3. Tjedne IZBJEGLICAma! u periodu od 13. do 26. lipnja u Zagrebu i Kutini, piše Centar za mirovne studije.

Koordinacija poziva građane i građanke da posjete niz događanja i upoznaju se s pričama izbjeglicama, uključe u društvene aktivnosti podrške izbjeglicama te raspravljaju sa stručnjacima o pitanjima integracije i drugim aspektima izbjeglištva.

– Kako bismo pokazali da smo društvo dobrodošlice, otvoreno za različitosti od ponedjeljka, 13. lipnja do nedjelje, 26. lipnja družit ćemo se uz glazbu, bliskoistočne okuse, koncerte, izložbe, nogometne utakmice, sportske radionice, predstave, razgledavanje grada, umjetničke projekte, projekcije filmova! Zato – posjetite nas i pozovite prijatelje!

Detaljan program 3. Tjedna IZBJEGLICAma! nalazi se na kraju ovog članka, a ažurirat ćemo ga i u ovom Facebook eventu – poručuju organizatori.

Kako bi se skrenulo pažnju na ključne probleme u integraciji izbjeglica u Hrvatskoj, Koordinacija za integraciju organizira konferenciju za medije i novinare kojom će otvoriti 3. Tjedne IZBJEGLICAma! “Obrazovanje kao ključ integracije!” u ponedjeljak, 13. lipnja 2016. u 10 sati ispred Prihvatilišta za izbjeglice Porin u Dugavama (Sarajevska cesta 41, Zagreb).

Na konferenciji za novinare govorit će Emina Bužinkić, Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli;  Martina Čarija, Društvo za psihološku pomoć te Tvrtko Barun, Isusovačka služba za izbjeglice.

Ususret dolasku najmanje 1600 izbjeglica iz Grčke, Turske i Italije, u pripremi je Akcijski plan za integraciju, u kojem će svako ministarstvo unutar svog resora izraditi i provesti niz mjera kojima će se omogućiti integracija izbjeglica. Koordinacija za integraciju pozdravlja donošenje ovog Akcijskog plana, no želi upozoriti na nedostatke i potencijalne probleme te smatra kako je obrazovanje ključ i preduvjet kvalitetne, dugoročne i održive integracije koja je potrebna izbjeglicama i Hrvatskoj.

Koordinacija za integraciju okuplja sljedeće organizacije: Društvo za psihološku pomoć, Hrvatski pravni centar, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, CEDIM, Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj, Isusovačka služba za izbjeglice, Hrvatski Crveni križ, UNHCR, Fade In; u suradnji s Inicijativom Dobrodošli!, Kinom Europa, Centrom za kulturu i informacije Maksimir, Are You Syrious?, Institutom za etnologiju i folkloristiku, Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu i Okusom doma.