Aktivizam, Inicijative, Nekategorizirano

Info centar zavrtio je malu, lokalnu priču

bum_crBebrinska udruga mladih BUM osnovala je Lokalni info centar za mlade Bebrina, u sklopu istoimenog projekta, a koja je postala član Zajednice informativnih centara RH. Lokalni info centar za mlade je neformalnog karaktera koji i danas, nakon više od godinu dana od završetka projekta, aktivno djeluje.

Inkubator za mlade

– Prostor centra nalazi se u općinskoj zgradi gdje se nalazi ured Info centra, prostor namijenjen mladima, „inkubator za mlade“ te opremljena knjižnica s raznovrsnom literaturom namijenjenom mladima, predstavnicima udruga i slično U sklopu projekta osnažili smo kapacitete udruge na način da smo naše članove, njih 11, oformili kao stručni tim koji provodi različite edukacije, radionice, parlaonice, druženja za mlade. Također smo kroz projekt održavali različite treninge i tribine za predstavnike udruga mladih/za mlade, te predstavnike jedinica lokalne samouprave i medija. Kroz kampanju vezanu uz informiranje mladih o mogućnostima koje se nude kroz Lokalni info centra za mlade, zainteresirali smo mlade s područja naše općine i LAG  područja da u svojem mjestu osnuju udruge mladih. Tijekom provedbe projekta osnovano je 2 udruge mladih, dok je nakon završetka projekta uz potporu Lokalnog info centra osnovane još dvije udruge mladih (Sibinjska udruga mladih te Udruga mladih STUP) – otkriva Ana Crnac, volonterka udruge pojasnivši kako se oformljeni stručni tim, pored toga što je bio aktivno uključen u provedbu projektnih aktivnosti, zainteresirao za veći angažman u udruzi te se više uključio u volonterske akcije udruge kao i osmišljavanje istih.

Ističe kako je nabavljena stručna literatura te oprema iz projekta i dalje u uporabi, dosada nije bilo štete niti kvarova, a koriste ju članovi, volonteri i predstavnici drugih udruga, mladi koji dolaze u Info centar.

Pomažu učenicima i studentima

– Prostor Lokalnog info centra aktivno se koristi. U prostorije Centra redovito dolaze učenici srednjih i osnovnih škola, studenti koji imaju potrebe nešto isprintati ili pronaći nešto na internetu vezano uz njihovo školovanje. Mladi često zalaze u centar kako bi potražili savjet ili pomoć pri ispunjavanju molbi za posao i/ili izrade životopisa. Uz savjete redovito im isprintamo i skeniramo dokumente potpuno besplatno. Na ovaj način im želimo uštedjeti troškove koje mogu imati prilikom prijave za zaposlenje te školarcima kod njihovih redovitih školskih aktivnosti. Svjesni smo troškova i potreba koje imaju. Uz to organiziramo različita druženja, edukacije i radionice u sklopu Info centra – nabraja Crnac dodavši kako je stručni tim nastavio s aktivnim djelovanjem te su i dalje pripremali projekte.

Pomažu i drugim udrugama

– Natječaj HEP-a nam je odobren kao i natječaj za financiranje iz javnih izvora (općine). Stručni tim, pored prijava na različite natječaje za Bebrinsku udrugu mladih, pomaže drugim udrugama s našeg područja u pripremi njihovih projektnih prijava, građanskih inicijativa na natječaje poput Naš doprinos zajednici, Lokovez, natječaje ministarstava i sl. Pružamo im podršku pri izradi projekta i samoj provedbi, obzirom da imamo kvalitetno iskustvo u provedi takvih i većih projekata. Naš lokalni info centar, zapravo je zavrtio malu „lokalnu priču“ na način da je potaknuo druge predstavnike OCD-a s našeg područja da se više aktiviraju u lokalnoj zajednici i da se umreže te osmišljavaju aktivnosti koje će poboljšati kvalitetu života u našoj zajednici. U tome smjeru smo i mi nastavili svoje djelovanje – kaže Crnac naglasivši kako su kroz pripremu i provedbu prvog projekta, financiranog iz EU fondova, stekli veliko i vrijedno iskustvo za udrugu, projektni tim, stručni tim, ali i ostale članove.

Izvještavaju kao za donatora

– Metodologiju provedbe EU projekata, velikim dijelom smo prilagodili i u radu udruge u drugim područjima. Znanja i vještine stečene ovim projektima aktivno koristimo i dalje. Dat ću vam jedan banalan primjer: Ukoliko imamo kakvu akciju, aktivnost koju provodimo, dokumentiramo ju (fotografije, potpisne liste, izvještaj o provedenoj aktivnosti, volonteri i sl) kao da ju izvještavamo za donatora. Naučili smo u potpunosti razmišljati na taj način, i možemo reći da smo si olakšali provedbu programskih aktivnosti. Iako smo to i dosada radili, kroz ovaj projekt smo to unaprijedili. Više to ne rade samo predsjednik, tajnik, potpredsjednik, nego sada imamo i voditeljicu Info centra, volontere, stručni tim koji razumiju terminologiju i način rada u udrugama – odlična su pozitivna iskustva o kojima govori Crnac dodavši kako su se kroz projektne aktivnosti više povezali s  lokalnim udrugama, ali i drugim lokalnim dionicima poput JLS-a i medija.

Mreža kontakata

– Svjesni smo koliko znači imati medije „na svojoj strani“. Mediji nas sada više prepoznaju i daju nam medijskog prostora čime si omogućujemo bolju promociju aktivnosti ali i mogućnosti za bolje informiranje mladih i udruga koje djeluju na našem području. Kroz Sajam udruga kojega smo organizirali upoznali smo velik broj udruga koje djeluju u Brodsko-posavskoj županiji i stvorili mrežu kontakata i međusobne suradnje. To se očituje kroz različita partnerstva u novim projektima, međusobnoj razmjeni iskustava i znanja, sudjelovanja u organiziranim aktivnostima i slično – zaključila je Crnac.

Podsjetimo, ovaj je projekt bio vrijedan 199.999 kuna te je financiran sredstvima Europske unije kroz operativni program “Razvoj ljudskih potencijala” 2007-2013, na natječaju Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj.

Maja Celing Celić