Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Volonturizam je dodatni oblik samofinanciranja

Treća javna prezentacija u Tivtu

Splitska Udruga MI provodi EU projekt “Otvorite svoje granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja” na prekograničnom području s Crnom Gorom. Radi se o inovativnom turističkom proizvodu, volonturizmu koji koristi turizam kao dodatni oblik samofinanciranja za neprofitni sektor, a uključuje volontiranje.

Turistička grana

Spoj volontiranja i turizma jedan je od najnovijih trendova na polju međunarodnog volontiranja. Volonturizam je brzo rastuća turistička grana koja se obraća turistima apelirajući na njihovu savjest da se “oduže zajednici”. Projektom upravljaju Delegacija Europske unije u Crnoj Gori i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, a osim s Udrugom “MI” provode ga u partnerstvu s Udrugom za razvoj civilnog društva Bonsai, Udrugom hrvatskih putničkih agencija u Hrvatskoj te Asocijacijom za demokratski prosperitet „ZID“ te Općinom Herceg Novi u Crnoj Gori.

Ukupna vrijednost projekta je 2.212.251 kuna, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade RH.

Trodnevni trening

U sklopu projekta će se u Dubrovniku krajem veljače održati trodnevni trening “Volonturizam – inovacija u zajednici! Razvoj kvalitetnih volonturističkih programa”.

– Odmor u potpunosti posvećen odmaranju i opuštanju pripada prošlosti. Sunčanje i kupanje na plaži su nekima možda još uvijek primamljivi, ali većina turista želi nešto drugačiji odmor. Danas turisti žude za višim ciljem u svojim slobodnim aktivnostima, teže ostaviti trag u sredinama koje posjećuju, proširiti vidike, pomoći onima kojima je pomoć potrebna i u tom procesu nadograditi sebe.

Volonturizam spaja najbolje ciljeve civilnog sektora s uzbuđenjem i avanturističkim duhom turističkog putovanja kako bi se stvorio stimulativan odmor od javnog interesa, usmjeren na društvo i korist zajednice. Volonturizam nudi, kao što sama riječ kaže, putovanje radi odmora s volontiranjem na odredištu putovanja – ističu organizatori treninga.

Prvi modularni trening za predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora održat će se u Dubrovniku od 22. do 24. veljače u dubrovačkom Hotelu Lero. Teme prvog treninga su volonterski menadžment i društveno poduzetništvo. Ovo je prvi od dva trodnevna treninga koji će biti provedeni tijekom projekta.

Za održivost programa

Ciljevi treninga su razviti/unaprijediti postojeće sposobnosti, vještine, znanje i stavove predstavnika organizatora volontiranja kako bi razvili i/ili unaprijedili volonturističke programe u svojim organizacijama te unaprijedili znanja o modelu društvenog poduzetništva, oblicima odgovornog poslovanja te mogućnostima koje takav model pruža u razvoju turističkih proizvoda.

Trening je namijenjen organizatorima volontiranja koji predstavljaju udruge, javne ustanove (zdravstvo, obrazovanje, socijalna skrb, kultura), zaklade, fondacije, vjerske ustanove, tijela državne uprave, jedinice lokalne ili regionalne samouprave, turističke zajednice i sindikate, ali i predstavnicima privatnog profitnog sektora koji mogu pružiti podršku u promociji volonturističkih programa te međusektorskom suradnjom doprinijeti većoj održivosti samih programa.

Trening će provesti trenerice Nikoleta Poljak i Jelena Kamenko, stručnjakinje za razvoj volonterstva i društvenog poduzetništva. Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u treningu, potrebno je ispuniti prijavnicu te je poslati na e-mailom na dana@udruga-mi.hr, faxom na broj 021/329-131, najkasnije do 15. veljače 2017. godine.

Više informacija potražite OVDJE.

Maja Celing Celić