Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Mogu.Želim.Znam! i nakon završenog projekta

Kako je projekt Mogu.Želim.Znam! bio prvi EU projekt udruge Praktikum, tijekom provedbe projekta stekli su vrijedno iskustvo
Kako je projekt Mogu.Želim.Znam! bio prvi EU projekt udruge Praktikum, tijekom provedbe projekta stekli su vrijedno iskustvo

Projekt Mogu.Želim.Znam! udruge Praktikum bio je prvi projekt kojega su aplicirali na fondove Europske unije. Nakon godinu dana provođenja, bilježe samo pozitivne rezultate i reakcije.

– Jako smo zadovoljni rezultatima projekta, budući smo ostvarili sve zadane ciljeve i pokazatelje, čak štoviše, imali smo i veći broj sudionika i radionica nego je to bilo planirano i zadano projektom. Na svim našim radionicama tražilo se mjesto više – priča Anđelka Budić, voditeljica udruge Praktikum.

Dobar primjer

Jedan od dobrih primjera je edukacija “Poduzetništvo mladih” na kojem je sudjelovalo 17 nezaposlenih mladih. Voditeljice iz WYG savjetovanja u sedam dana edukacije prenijele su znanja o razvoju poduzetničke ideje, izradi poslovnog plana te crowdfunding kampanje.

– Polaznici su podijeljeni u grupe te su imali priliku razraditi svoje ideje, prezentirati planove, i bili su vrlo kreativni. Eko selo u Požeškoj kotlini, Sunny Funny solarne ležaljke, fetišistička odjeća te eko afrička odjeća primjeri su njihovih ideja. Nakon poslovnog plana, slijedilo je upoznavanje s različitim fondovima i servisima putem kojih se mogu ostvariti sredstva za finnciranje pa su i polaznici prezentirali svoje prve crowdfunding kampanje – kaže Budić naglasivši kako je projekt  pokrenuo aktivnosti koje su i dalje nastavili provoditi unutar samostalnog djelovanja.

Nastavak projekta

– Edukaciju “Odnosi s javnošću za organizacije civilnog društva” i dalje uspješno provodimo kroz grupne i individualne edukacije. Dodatno, sudionici koje smo kroz projekt obučavali za trenere neformalne edukacije naši su današnji volonteri i suradnici koji primjenjuju stečeno znanje kroz naš rad i aktivnosti s korisnicima udruge, prvenstveno s djecom i mladima. Trudimo se biti otvoreni za sve inicijative i prijedloge koje primamo u velikom broju – entuzijastično priča Budić.

Kako je projekt Mogu.Želim.Znam! bio prvi EU projekt udruge Praktikum, tijekom provedbe projekta stekli su vrijedno iskustvo koje će im pomoći u pripremi budućih projekata.

– Prvenstveno se to odnosi na upravljanje, administraciju i izvještavanje projekta. Svaki projekt nosi određene rizike, ali jednako tako smatramo da se iz svakog projekta izlazi sa znanjem i iskustvom više, što je dobra referenca za daljnje apliciranje drugih i sličnih projekata. Također, tijekom projekta obučavali smo veliki broj različitih organizacija civilnog društva s kojima smo i dalje u kontaktu i s kojima ostvarujemo suradnju. Udruga BK Velebit uključila nas je u svoj projekt, a dodatno smo ostvarili i veliku vidljivost kod drugih organizacija koje nam mogu pomoći za daljnje umrežavanje i suradnju na budućim projektima – zaključuje Budić.

U udruzi Praktikum su kroz projekt Mogu.Želim.Znam! uspješno osposobili 82 sudionika, proveli 7 edukacija te završno informirali studente četiri zagrebačka fakulteta (Ekonomski fakultet, Hrvatski studiji, Veleučilište Vern i Tekstilno-tehnološki fakultet) o svim provedenim aktivnostima i edukacijama te o mogućnostima sudjelovanja u projektima civilnih organizacija koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda.

Maja Celing Celić