Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Potrebno je osnažiti motivirane stručne osobe

vizije_crUdruga Roditelji u akciji već se šesnaest godina vrlo aktivno zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj. Koliko je važno volonterstvo, svakodnevno pokazuju članice udruge svojim angažmanom, ali i projektima koje provode.

Jedan od takvih projekata, koji je bio usmjeren baš na volonterstvo je projekt VIZIJE – Volonteri Za roditelje i djEcu. U dvije godine trajanja projekta željelo se ojačati ekonomsku i socijalnu koheziju u manje razvijenim područjima kroz volontiranje namjenjeno socijalnom uključivanju roditelja i poboljšanju kvalitete života građana. Proveden je u tri županije – Osječko-baransjkoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Edukacije za volonterke i volontere

U udruzi kažu kako je ovaj projekt bio vrlo dinamičan jer su se u njega uključile stručne mentorice iz Obiteljskih centara i brojne volonterke i volonteri iz sve tri županije.

– Ponekad je bilo izazovno koordinirati nekoliko različitih aktivnosti i istovremeno nastojati doprijeti do ranjivih skupina obitelji kojima smo tijekom projekta željeli pružiti usluge koje im inače nisu dostupne. Da bismo u tome uspjele, organizirale smo edukacije za volonterke i volontere te uz pomoć mentorica iz Obiteljskih centara prikupile informacije o tome koje su to usluge najpotrebnije jednoroditeljskim obiteljima, roditeljima s invaliditetom, maloljetnim trudnicama i majkama i obiteljima s više djece. Naravno, tijekom projekta nismo mogle odgovoriti na sve potrebe, ali smo sve prikupljene informacije prikupile u “Publikaciji o roditeljima koji podižu djecu u otežanim okolnostima” i tako stvorile bazu korisnih informacija za sve kreatore socijalnih usluga, a koje su namijenjene nekim ranjivim skupinama obitelji – kaže Branka Mrzić Jagatić, voditeljica projekta dodavši kako su tijekom projekta pružene različite usluge roditeljima i njihovoj djeci koji su pokazali veliki interes za sudjelovanjem.

– Povratne informacije koje smo dobile od roditelja, djece i volonterki bile su izvrsne, ali su nam uz zadovoljstvo postignutim rezultatima donijele i osjećaj gorčine zbog svega onoga što je još potrebno učiniti kako bi se pružila odgovarajuća podrška svim roditeljima.

Posljedica projekta

Roda je u međuvremenu započela s provedbom projekta Kaleidoskop kojega financira Europska unija, a koji je usmjeren na zaštitu ljudskih prava različitih obitelji među kojima su i jednoroditeljske obitelji što je direktna posljedica projekta Vizije.

U okviru projekta Kaleidoskop, kojega provodi s partnerima ADOPTA – Udruga za potporu posvajanju i LET – Udruga za unapređenje kvalitete življenja te udrugom Zagreb Pride kao suradnicima, u Rodi su objavili publikaciju „Pogled prema različitim obiteljima – Jednoroditeljske, posvojiteljske i dugine obitelji kroz analizu zakonodavstva, osnovnoškolskih udžbenika i formulara“ te su izradili informativni portal o pravima jednoroditeljskih, posvojiteljskih i duginih obitelji.

Obitelj

– Cilj publikacije jest poslati poruku o tome da je obitelj, bez obzira na oblik, broj članova ili spolnu orijentaciju roditelja, ali i druge različitosti, za dijete najljepše i najbolje mjesto za odrastanje ukoliko mu pruža sigurno okruženje u kojemu se članovi obitelji podržavaju i vole. Autori i autorice publikacije su udruge Roditelji u akciji i Forum za slobodu odgoja – kaže Branka pojasnivši kako su kroz analizu pravnog okvira, obrazaca u javnim ustanovama kojima se roditelji najčešće obraćaju kako bi ostvarili neka svoja prava te kroz analizu nastavnoga materijala za prva četiri razreda osnovne škole, sastavljene preporuke namijenjene donositeljima odluka, ali i civilnome sektoru i institucijama.

Relevantne i točne informacije

Informativni portal o pravima jednoroditeljskih, posvojiteljskih i duginih obitelji (pravo.roda.hr) mjesto je na kojemu članovi različitih obitelji mogu pronaći relevantne i točne informacije o tome kako ostvariti svoja temeljna ljudska prava, a koja se odnose na pitanja roditeljstva.

– Tekstovi na ovoj internet stranici proizašli su iz pravnih upita koje smo tijekom godina zaprimili od korisnika i korisnica, a na njoj se mogu brzo i lako pronaći željeni odgovori o roditeljskim pravima različitih obitelji – ističe Mrzić Jagatić podsjetivši i na projekt “Psihosocijalna podrška ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi” kojega su provodili u 2016. godini, a bio je usmjeren na žene s invaliditetom na čije će potrebe, kako naglašava, zasigurno pokušati odgovoriti i kroz buduće aktivnosti i projekte.

Posebno ranjiva skupina

– Kroz taj projekt smo prilagodile edukativne materijale za majke sa senzornim oštećenjima kakvi do sada nisu bili dostupni u Hrvatskoj. Također smo u okviru naših volonterskih kapaciteta počele pružati direktnu podršku majkama s invaliditetom.  Ova posebno ranjiva skupina je upravo zahvaljujući nekim rezultatima projekta Vizije, u našem fokusu posljednje dvije godine – kaže Mrzić Jagatić podsjetivši kako su u udruzi kroz projekt Vizije stekle više različitih iskustava koja su im već pomogla, a pomažu i dalje na drugim projektima.

Potencijal institucija

– Prepoznale smo probleme u društvu koje nismo nužno vidjele ranije i svjesne smo velike potrebe suradnje s institucijama, posebice suradnje s Centrima za socijalu skrb. Jasniji su nam problemi s kojima se susreću u svom svakodnevnom radu zbog čega najviše trpe naranjiviji članovi našeg društva. Potencijal za promjene leži u samim Centrima za socijalnu skrb i njihovim podružnicama, Obiteljskim centrima, a nas je projekt Vizije naučio da je potrebno osnažiti motivirane stručne osobe kako bi sami bili pokretači potrebnih društvenih promjena koje će donijeti poboljšanje onima zbog kojih takve institucije i postoje. Također, iskustvo rada s brojnim volonterkama i volonterima koji su bezrezervno poklonili svoje vrijeme, znanja i vještine tijekom provedbe projekta Vizije, dodatno nas motivira za njihovo uključivanje u druge projekte. Ponekad je mladim ljudima samo potrebno pružiti priliku, a oni će nas iznenaditi iznimnom količinom empatije i  filantropije – zaključila je Branka Mrzić Jagatić.

Ukupna vrijednost projekta Vizije je bila 127.331 eura, a Europska unija financirala ga je sa 108.231 eura, što je iznosilo 85% ukupne vrijednosti projekta.

Maja Celing Celić