Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Prvi sportski klub koji je dobio sredstva iz EU fonda

NK Lipik_crNogometni klub Lipik prvi je hrvatski sportski klub koji je povukao sredstva iz EU fonda. NK Lipik već proizvodi domaće pivo, ali sada zasigurno povećati svoje kapacitete. Naime, za svoj su projekt Educirani i zaposleni bili, lipičko pivo pili dobili 611.379,20 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a ostvarit će ga u suradnji s Lipičkom razvojnom i turističkom agencijom – Lira d.o.o.

– Naša se udruga bavi okupljanjem građana, osobito mladeži  radi bavljenja sportom, kao i razvojem i promicanjem nogometa. Osim toga, sudjelujemo u nogometnim natjecanjima. Naš klub ima 6 uzrasnih kategorija koji su natječu u prvoj županijskoj ligi Požeško-slavonske županije – govori Ivor Podunavac, asistent projekta.

Na pitanje zašto baš pivo, Podunavac dodaje:

– Na ovim prostorima naše su bake kuhale svoje pivo. Smatramo da imamo tradiciju koju treba oživjeti. Povezanost nogometa i piva svima je poznata, pa je i to jedan od razloga. Mi imamo dosta navijača i prijatelja kluba koji dolaze na utakmice. Kroz proizvodnju piva možemo ispuniti naše glavne ciljeve, a to su zapošljavanje mladih, održivost projekta i razvoj jednog brenda, turističkog proizvoda. LIPIK ALE  bit će naziv piva, a u imenu postoji poveznica s našim navijačima koji već godinama pjevaju „Ajmo Lipik, ale“.

Projekt ima za cilj educirati i osposobiti nezaposlene i mlade, prvenstveno članove udruge nogometni klub Lipik 1925 za proizvodnju domaćeg „craft“ piva kroz specijalizirane „inhouse“ treninge i edukacije, provedbu marketinških aktivnosti-brendiranje proizvoda u području društvenog poduzetništva, te razmjenu iskustava i znanja kroz studijske posjete. Udruga Nogometni klub Lipik 1925 registrirat će gospodarsku djelatnost za buduću korist svojih trenutnih i potencijalnih članova, prvenstveno nezaposlenih i mladih, kojom će pokrenuti proizvodnju domaćeg „craft“ piva te osnovati svoju vlastitu pivovaru u kojoj bi se proizvodilo pivo – ističe Podunavac.

Projekt će trajati 12 mjeseci, a provodit će se na području grada Lipika. Jedna aktivnost ovoga projekta provodit će se izvan Lipika, a to je studijsko putovanje, najvjerovatnije u Zadar.

Projekt provode dva člana projektnog tima, a 20 sudionika besplatno će prolaziti kroz različite edukacije o proizvodnji piva, marketinškim aktivnostima, te edukacijama o poduzetništvu.

Tea Vujić