Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

“Svoja prava” za brodske osnovnoškolce

volonterski_crVolonterski centar Slavonski Brod, nakon što je bio partner na projektu “Mreža socijalnog volontiranja Brodsko-posavske županije”, financiranog iz sredstava Europske unije, vrijedno je nastavio sa svojim aktivnostima. Iako postoji tek nekoliko godina, upravo je ovaj projekt osnažio Volonterski centar Slavonski Brod za daljnje aktivnosti kojih im ne nedostaje. Na  njihovim se stranicama redovito ažurira baza volontera te objavljuje aktualna potražnja za njima.

Izvrsno surađuju s djecom i mladima te na području Brodsko-posavske županije okupljaju četiri osnovnoškolska, tri srednjoškolska i jedan studentski volonterski klub.

Ovih je dana održana i završna svečanost projekta “Svoja prava” kojega su provodili u partnerstvu s četiri osnovne škole: OŠ ˝Vladimir Nazor˝, OŠ ˝Đuro Pilar˝, OŠ ˝Hugo Badalić˝ i OŠ ˝Antun Mihanović˝.

– Sama završnica projekta održana je u Osnovnoj školi ˝Vladimir Nazor˝, u područnoj školi u Ruščici. Lijepa, novoizgrađena škola u Ruščici, primila je učenike i učitelje iz četiri škole, kako bi pokazali znanje o dječjim pravima i obvezama koje su stekli tijekom projekta. U svrhu toga je za učenike 4. razreda organiziran kviz o dječjim pravima i obvezama. Učenici su se za njega pripremali uz pomoć svojih učiteljica, proučavajući sadržaj Konvencije o pravima djeteta – kažu u Volonterskom centru naglasivši kako su velika pomoć u vođenju kviza bili studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Dislocirani studij Slavonski Brod, a ujedno i članovi udruge studenata Futuri Magistri.

– Svi su učenici pokazali zavidno znanje o dječjim pravima i obvezama te su nagrađeni za sudjelovanje u kvizu vrijednim nagradama. Najbolji učenici, ekipa Osnovne škole ˝Hugo Badalić˝, nagrađeni su i tabletima.

Također, bila je ovo prigoda da se dodjele nagrade i priznanja i učenicima koji su osvojili prva tri mjesta na literarnom natječaju za 3. razrede i likovnim natječajima za 2. i 4. razrede. Nakon službenog dijela kviza učenici i učitelji su se zajedno družili i sklapali nova prijateljstva. Svi su partneri izrazili veliko zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu te su iskazane želje i za neke nove buduće suradnje – zaključuju u Volonterskom centru Slavonski Brod.

Maja Celing Celić