Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Edukacijom do održivog društvenog poduzeća

prospero_crU sklopu natječaja „Poticanje društvenog poduzetništva“, koji je raspisalo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, udruzi „Prospero“ odobren je projekt pod „Uporabom neiskorištenih resursa i edukacijom do održivog društvenog poduzeća“. Ukupna vrijednost projekta je 466.357,60 kuna, a najveći dio sredstava, čak 459.375,60 kuna financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci, odnosno od 01. lipnja 2017. do 31. svibnja 2018. godine.

Glavne aktivnosti projekta sastoje se od edukacije za poslove izrade obuće (zanimanje obućar) od filcane vune, izrada prototipa, te osnivanja društvenog poduzeća koje bi, nakon završetka projekta nastavilo s izradom filcane obuće i zapošljavalo dio osoba koje su u sklopu projekta, prošle edukaciju.

Cilj navedenog projekta je pokrenuti proizvodnju na području Općine od resursa (kao što je vuna) koji Općina već posjeduje, a koji se ne iskorištavaju u svom punom kapacitetu. Još jedan cilj jest da se navedenim projektom također želi osvijestiti javnost o svrsi, vrijednostima i potrebama razvijanja društvenog poduzetništva – poduzetništva budućnosti.

Na radionicu filcanja upisalo se dvanaest žena koje će steći potrebna znanja i vještine kako bi mogle izrađivati vunenu obuću.

Početak edukacije za osposobljavanje za poslove obuće vodio je profesor Miroslav Mikulčić, inženjer tekstilne, odjevne i obućarske tehnologije. Polaznice su upoznate sa osnovama izrade obuće, materijalima, tekstilom te ostalim bitnim elementima u samom procesu proizvodnje obuće.