Inicijative, Nekategorizirano

Dan ružičastih majica protiv nasilja u školama

Virovitički gimnazijalci

Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv nasilja u školama, 24. veljače je obilježen u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica. Ovo je bila samo jedna od škola u Hrvatskoj u kojoj je obilježen dan protiv vršnjačkog nasilja.

Projekt je u Hrvatskoj pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

Na njihovim stranicama stoji kako su svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, pa su odlučili reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju.

PODIZANJE SVIJESTI Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

VIDLJIVOST Nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj (Centar za edukaciju i prevenciju nasilja), je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje obljetnice diljem naše zmlje.

Kako je to bilo jučer i tko je sve obukao svoju ružičastu majicu, možete pogledati na FB eventu Dan ružičastih majica 2016.