Hrvatska, Nekategorizirano

Dan je ružičastih majica

pink-shirt-dayS ciljem podizanja svijesti o problemima vršnjačkog nasilja, svake posljednje srijede u veljači, obilježava se Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day.

U Hrvatskoj se, na inicijativu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, Dan ružičastih majica organizira od 2014. godine, a Hrvatski sabor prošloga je tjedna taj dan proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Toga se dana organiziraju razne aktivnosti u koje se uglavnom uključuju odgojno-obrazovne ustanove. Kako po školama tako i na radnim mjestima, sudionici nose odjevne predmete ružičaste boje kao simbol borbe protiv nasilje među vršnjacima.

Ideja o obilježavanju Dana ružičastih majica posljednje srijede u veljači započela je u Kanadi, u znak potpore dječaku izloženom vršnjačkom nasilju jer je u školu dolazio u ružičastoj majici. Pokazalo se kako je ta majica simbolizirala njegovu potporu teško bolesnoj majci. Vrlo brzo su se dječakovi školski kolege solidarizirali i pojavili u školi u ružičastim majicama, koje su odmah postale simbol te inicijative, koja je postala međunarodno priznata. (Hina)