Aktivizam, Nekategorizirano

Zagreb: Šetnja u ružičastim majicama protiv vršnjačkog nasilja

– Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska obilježili su u srijedu Dan ružičastih majici i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja zajedničkom fotografijom na Trgu bana Jelačića u ružičastim majicama uz poruku “Nije cool biti bully”, a potom, unatoč hladnom vremenu, prošetali su Gornjim gradom kako bi ukazali na problem vršnjačkog nasilja (bullyng).

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč naglasio je kako je vršnjačko nasilje ozbiljan problem koji zlostavljanoj djeci može ostaviti teške posljedice, a brojni nastavnici često nisu spremni suočiti se s time i na pravi način razriješiti konfliktne situacije.

Istraživanja pokazuju da je takav nasilnički oblik ponašanja, ako se zadrži do osme godine života, kasnije teško suzbiti i promijeniti u društveno prihvatljiv oblik ponašanja. Zlostavljana djeca su u pravilu anksiozna i depresivna, ponekad takvu situaciju ne znaju razriješiti pa je rješavaju suicidom, upozorio je Jeleč.

Svi snosimo odgovornost za to, pa se trebamo uključiti u rješavanje tog problema, poručio je Jeleč dodavši da je obitelj inicijalno mjesto gdje počinje problem.

Rezultati istraživanja o vršnjačkom nasilju pokazuju da se tri četvrtine učenika barem jednom našlo u situaciji da su nekoga ogovarali ili da su bili ogovarani, dvije trećine nazivalo je drugog učenika pogrdnim imenom, a gotovo isti broj bio je žrtva takvog ponašanja.

Verbalni oblik nasilja znatno je češći od fizičkog, ali ni fizičko nasilje nije zanemarivo jer, primjerice, oko 40 posto učenika navodi kako je gurnulo drugog učenika, a pola njih pretrpjelo je guranje.

Zanimljiv je podatak da je gotovo 80 posto učenika izjavilo kako je u nekim slučajevima u ulozi nasilnika, a u drugima u ulozi žrtve.